Sport

Bakui kuriózumok

Ha a tudósító immár két hete Bakuban tartózkodik, sok mindent átértékel a világ dolgairól. Így tettünk mi is.

Ugye, ittlétünk apropója a 16. ökölvívó világbajnokság, amelynek szombaton rendezik az elődöntőit. Ezért talán ildomos először néhány szót ejteni a boksszal kapcsolatos anomáliákról.

Az persze nem feltétlenül sorolható az anomáliák közé, hogy két magyar öklöző is bejutott a legjobb nyolc közé, s ezzel a könnyűsúlyú Varga Miklós és a kisváltósúlyú Káté Gyula is megváltotta a repülőjegyét a londoni olimpiára. Ez mindenképpen előrelépés a négy évvel ezelőtti állapothoz képest, akkor, a chicagói vb-ről mindössze a most korán búcsúzó Szellő Imre kvalifikálta magát a pekingi játékokra.

Az, hogy Bacskai Imrének, a 69 kg tavalyi Európa-bajnokának ez nem sikerült, mindenképp bosszantó, de még inkább elgondolkodtató. 26:16-os vereséget szenvedni a nyolcaddöntőben a világklasszisnak csak nagy jóindulattal minősíthető amerikai Errol Spence-től nem dicsőség, főleg az nem, ahogy a harmadik menetben feladta a küzdelmet honfitársunk – egy kicsit Wichmann Tamás leállását idézte az eset, még a moszkvai olimpián.

Sajnos, most már egyre valószínűbb, hogy homokszem került a fogaskerekek közé, a 2010-ben verhetetlen Bacskai előbb júniusban, az ankarai Eb-n okozott csalódást, majd most itt Bakuban. Egy eset még lehet véletlen, kettő már tendencia.

 

Ugyanakkor Káté és Varga előtt kalapot kell emelnünk, mindketten elképesztő emberi nagyságról tettek tanúbizonyságot. Káté a harminchoz közeledve is képes fejlődni, a 24 éves Varga pedig olyan kemény itt az azeri fővárosban, akár a vídia, kondíciója pedig a Duracell- nyusziét idézi.

A legjobb nyolc közé egyébként 33 ország képviselői kerültek, ez is bizonyítja, hogy a sportág lefedi az egész glóbuszt, Irántól Japánig, Brazíliától Tadzsikisztánig. A legtöbb negyeddöntőst – hatot-hatot – Kuba, Oroszország, Kazahsztán és Ukrajna adja, ez senkit sem lep meg, Azerbajdzsán, Anglia, India, Olaszország és Üzbegisztán négyet-négyet. Mi a két kvalifikált bokszolónkkal nagyon szépen teljesítünk, és még Harcsa Zoltánnak is reális az esélye a londoni útra, ha tegnapi legyőzője, az ukrán Jevgeny Hitrov bejut a döntőbe. A bivalyerős ukránnak erre megvan minden esélye, az már kevéssé elképzelhető, hogy a Bacskai verő amerikai Spence a végküzdelemig menetelne, s ezzel magával húzná Bendzsit.

A bakui negyeddöntősök megoszlása

6 – CUB, KAZ, RUS, UKR

4 – AZE, ENG, IND, ITA, UZB

3 – CHN, IRL, USA

2 – BRA, BLR, HUN, KOR, MGL, WAL

1 – ALG, ARM, AUS, BUL, CRO, ESP, GER, IRI, JPN, LTU, MDA, ROM, SRB, THA, TJK

Ha már Hitrovnál és az ukránoknál tartunk, végül mégiscsak bejutott a nyolc közé a világ legjobb amatőr bokszolójának a pekingi olimpián megválasztott Vaszil Lomacsenko, aki pedig a szorítóban egy ponttal kikapott a brazil Robson Conceicaótól. A napbarnított – vagy agyonszoláriumozott? -, inkább playboynak, semmint bokszolónak tűnő olimpiai és világbajnok keveset mutatott a ringben, de az ukrán csapat óvott, s nagy meglepetésre helyt adott az AIBA az óvásnak. Ilyesmire a legöregebb rókák sem tudnak példát mondani, az állt az indoklásban, hogy az egyik, Lomacsenkónak adott intés nem volt jogos, mert a videó-felvételek elemzése megmutatta, a mélyütés – amiért megintették az ukránt – az öv fölött érte a brazilt, ezért nem jogos a büntetés.

Olyan, mintha egy futballmeccs után megnéznék a felvételt, s észrevennék, hogy a tizenegyes jogtalan, mert a szabálytalanság a tizenhatos vonalon kívül történt. Van ilyen?

A futballban nincs, a bokszban van.

Szóval, Lomacsenko – a sportág „arca” – maradt, ma egy üzbéggel bokszol a négybe jutásért.

Amúgy a dél-koreai bírót, aki a zsűri ítélete szerint tévedett a Lomacsenko-Conceicao meccsen, hazaküldték a világbajnokságról.

Korrupció minden mennyiségben

De hagyjuk el egy pillanatra a Hejdar Alijev sportcsarnok falait. Hajtsunk ki például az autópályára. Sofőrünk ezt nagyon óvatosan teszi, főleg hó végén – szeptember 30. körül -, mert olyankor, mint mondja, már nincs pénzük a közlekedési rendőröknek, és szakmányban bírságolnak. „Adnak elismervényt a bírságról?”, teszem fel naivan a kérdést, amelyet először nem is ért. „Mi az, hogy elismervény?” „Scsot, számla!”, magyarázom neki oroszul, mire hangos hahotára fakad.

Később elárulja, hogy Azerbajdzsánban, ha valaki közlekedési rendőr akar lenni – amely a legirigyeltebb állás az országban -, két feltételnek kell megfelelnie. Az egyik, hogy valamiképpen rokonságban álljon a jelentkező a kerületi vagy városi rendőrkapitánnyal.

De ez még csak a szükséges, de nem elégséges feltétel. A jelentkezőnek le kell tennie 45 000 manátot a rendőrkapitány asztalára, amelyről ugyanolyan elismervény születik, mint amilyet a közlekedési rendőrök adnak a gyorshajtóknak… Egy manát hozzávetőleg egy euró, azaz mintegy 13 millió forintról beszélünk…

Hogy mennyire jövedelmező munkakör közlekedési rendőrnek lenni, arról illusztrációképpen itt van egy vicc. A jelentkezőt felveszik a testületbe, és elkezd dolgozni. Eltelik egy hónap, kettő, három, fél év, egy év. Érdeklődik az idősebb rendőrkolléga: „Milyen a fizetés, meg vagy elégedve?” Az újonc szeme elkerekedik: „Miért, itt még fizetés is van?!”

Szóval, itt vagyunk Európa és Ázsia határán, speciális viszonyok között, amelyek semmiben sem hasonlítanak a magyarországiakhoz. (Ugye, mint tudjuk, mifelénk a korrupció ismeretlen fogalom…)

Ez is, az is Azerbajdzsán

A minap dolgom volt a bakui kórházakkal, szerencsére csak áttételesen. Amikor szegény Bouquet Bence, szupernehézsúlyú bokszolónk K. O.-vereséget szenvedett a román Mihai Nistortól, kötelező vizsgálatra bevitték az egyik bakui kórházba, elkísértem a 26 éves srácot a koponya-CT-re.

A kórház csillogott-villogott a tisztaságtól, a kőpadlóról enni lehetett volna, a berendezés nem a huszonegyedik, hanem a huszonkettedik századot idézte, az orvos folyékonyan beszélt oroszul, angolul, a nővérkék mosolygósak voltak, öt percen belül ott volt a CT-specialista, Bencét betolták a gépbe, miközben magam is figyelhettem a számítógépen az agyi rétegek egymásutánját – szerencsére minden a legnagyobb rendben volt -, majd amikor megkaptuk a zárójelentést és a (negatív) leletet, az általuk fizetett (!) taxival szállítottak bennünket a csapat szállására.

Ez volt vasárnap, majd jött a szerda, amikor reggel egyik ismerősöm felhívott, hogy menjek át a szobájába, mert fájlalja a hátát. Nem szaporítom a szót, pillanatokon belül olyan rosszul lett, hogy ki kellett hívni a mentőt. Meg is érkezett a rohamkocsi, az orvos megállapította, hogy miniinfarktusról van szó, ismerősömet beszállították egy bakui kórházba.

Nem abba, amelyikbe korábban Bencét vittük.

Amikor félórával később mi is beértünk a kórházba, hogy megnézzük, hogy kezelik honfitársunkat, elakadt a szavunk.

Lift természetesen nem volt a romos épületben, a harmadikra fel kellett caplatniuk a betegeknek is. A tömeg leírhatatlan volt, koszos ruházatú, lepukkant nők és férfiak százai a folyosókon. Az egyik ajtónál rongyos ruházatú, idős asszony jajgatva zokog, majd a földre veti magát, és ott fetreng, miközben a kutya sem törődik vele – kiderül, épp most halt meg odabent a férje.

Az orvos egy olyan lyukban fogad, amely otthon portásfülkének sem tenné meg, csak azeriül beszél, és pár szót oroszul. Kézzel-lábbal elmagyarázza, hogy nem mehetünk be ismerősünkhöz, akit hamarosan átszállítanak egy speciális szívkórházba, mert itt akkor is meghalna, ha egészséges lenne. Telefonon felhívjuk a beteget, öt percig beszélgetünk vele, eközben ketten (!) halnak meg a két szomszédos ágyon, egy harmadik beteg a szobában pedig elkezd vért hányni. „Ha nem visztek el innen, kiugrom az ablakon”, rebegi a készülékbe, mielőtt elbúcsúznánk.

Azóta szerencsére átvitték a szívkórházba, s holnap – ha minden igaz – ki is engedik. Csak hogy megnyugtassuk az olvasót…

Mindenesetre ugyanabban a városban, negyvennyolc óra leforgása alatt jártunk két olyan kórházban, amely mintha nem is ugyanabban az évszázadban vagy dimenzióban lenne.

Ez is, az is Azerbajdzsán.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.