Sport

20-22 sportágban lehetünk ott az olimpián

A Magyar Olimpiai Bizottság azzal számol, hogy 20-22 sportágban indulhatnak magyar versenyzők a jövő évi olimpián - mondta Borkai Zsolt.

“Összesen 20-22 sportágban szeretnénk ott lenni Londonban, ezek között vannak olyan nagy nemzeti hagyományokkal rendelkező sportágak, amelyekben szép eredményeket érhetünk el és érmeket szerezhetünk” – fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémián, a MOB és a Magyar Sporttudományi Társaság rendezésében zajló eseményen a MOB-elnök, aki konkrét célokat nem fogalmazott meg.

Emlékeztetett arra, hogy kilenc sportágban 72 magyar sportoló harcolta ki eddig a részvételt, majd hozzátette, hogy ez a szám azért tűnhet egyelőre alacsonynak, mert a csapatsportágakban mostanáig egyedül a férfi vízilabda-válogatottnak sikerült kvalifikálnia magát. A MOB elnöke a csapatokat illetően még a női vízilabdázók és a férfi kézilabdázók részvételében bízik.

 

Az elnök előadásában kiemelte, hogy a jövőre életbe lépő új magyar alkotmányban a sportot mint alapvető emberi jogot rögzítették, s ez minden magyar állampolgárnak biztosítja a sportoláshoz és a rendszeres testmozgáshoz való jogot is.

Borkai Zsolt beszélt még a magyar sportirányítási rendszer átalakításáról, amelynek lényege, hogy a jövőben egyedül a Magyar Olimpiai Bizottság marad köztestület, s ez a szervezet osztja majd szét az állami támogatásokat nemcsak a verseny-, hanem a szabadidő-, a diák- és a fogyatékos sport területén is.

“Ez a rendszer a jelenleginél átláthatóbb, hatékonyabb lesz, s megszűnnek a mostani párhuzamosságok” – fogalmazott az elnök, aki bízik abban, hogy a hamarosan megszülető új sporttörvény és a MOB szakmai irányítása előreviszi a magyar sport ügyét.

“Hiszem, hogy az átalakítások hatására újra régi fényében tündököl majd a magyar sport” – zárta beszédét Borkai Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik