Sport

Az online szerencsejátékokat is megadóztatják 2012-ben

Az elmúlt években már felmerült, hogy megadóztatják az online szerencsejátékokat, így az online pókert is, amely óriási üzletté vált.

Az online piac részesedése 7,5 százalék körül mozog a teljes szerencsejáték-piacból, és ez a szám 2013-ra várhatóan megduplázódik.

Lázár János (Fidesz) már tavaly decemberben nyilvános kérdéssel fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, aki válaszában idén tavaszra ígért lépéseket a játékautomaták és az online szerencsejátékok területén is. A játékautomaták adóját már november 1-jétől emelik, az online szerencsejátékok kapcsán azonban jóval bonyolultabb a helyzet.

Magyarországon állami monopólium van a szerencsejátékok minden formáján, így az online változatokon is, a szolgáltatások szabad áramlásának uniós elve azonban megakadályozza a magyar hatóságokat a külföldi szolgáltatók elleni fellépésben. További ellentmondás, hogy az online szerencsejátékok a törvény szerint illegálisnak számítanak, ugyanakkor az abból származó bevételek adókötelesek.

Nemcsak a hazai törvénykezést érte váratlanul az online szerencsejátékok elterjedése, a többi uniós állam hasonló szabályozási problémákkal küszködik. Éppen ezért márciusban kibocsájtották a Zöld könyvet, amely összefoglalja az eddigi fejleményeket, körvonalazza a problémákat és a lehetséges megoldásokat is.

A szerzők július végéig várták a reakciókat és javaslatokat. Valószínű, hogy a válaszok feldolgozása után egy egységes európai koncepció is elkészül a témát illetően. Az online szerencsejátékokból minden ország szeretne valamilyen formában részesülni, a gond eddig az volt, hogy a szolgáltatók különböző adóparadicsomokban voltak bejegyezve.

Az online póker híveinek azonban rengeteg kétségük van a hazai szabályozást illetően. Az egyik, hogy a pókert egyre többen tekintik szellemi sportnak vagy készség alapú játéknak, így sokak szerint óriási hiba összemosni a szerencsejátékokkal. A másik kérdés, hogy az adóterheket kivel szeretnék megfizettetni. A harmadik szempont, hogy milyen formában tervezik a szabályozást: sem a játékosok, sem a remélt bevételek szempontjából nem mindegy, hogy elvágják-e a magyar pókerközösséget a nemzetközi pókerélettől.

Legutóbb az élő póker szabályozása váltott ki hatalmas tiltakozást, sokak szerint a pókertermek megregulázása egyértelműen az élő kaszinók lobbijának volt köszönhető. Matolcsy György most azt ígérte, rövid időn belül kész koncepcióval állnak elő – írja a PokerBonusTrend.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik