Sport

A Maty-ér készen áll a kajak-kenu vb-re

Rekordidő alatt átépítették a szegedi olimpiai kvalifikációs vb-nek otthont adó, Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot.

Kilenc nappal a szegedi MOL Kajak-Kenu Világbajnokság rajtja előtt átadták a felújított Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot Szegeden. Alig három hónap alatt kívül-belül megújult az ország egyetlen, nemzetközi kajak-kenu és evezős versenyek rendezésére is alkalmas sportlétesítménye. Az átépítés során kiemelt szerepet kapott az akadálymentesítés, hiszen a kajak-kenu világbajnokságon parasportolók számára is rendeznek futamokat.

A fejlesztésre a kormány még ez év elején 450 millió forintot csoportosított át, ezen kívül mintegy 325 millió forinttal a világbajnokság megrendezését is támogatja.

Az átépített létesítményt Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos, illetve Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke adta át Szegeden.

„Az volt a célunk, hogy a felújított Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot a világbajnokság után is a lehető legjobban ki tudjuk használni. További világversenyeket szeretnénk itt rendezni, a külföldi viadalokra pedig az eddiginél jobb körülmények között készülhetnek fel a magyar kajakosok és kenusok, sőt akár más sportágak képviselői is használhatják a létesítményt” – nyilatkozta Vígh László kormánybiztos.

„Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy Szeged rendezheti az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Mind a magyar kormány, mind pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nagyon gyorsan reagált, így ma egy nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű létesítményt adhattunk át. A fejlesztés maximálisan biztosítja a viadal professzionális megrendezését” – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke.

Az augusztus 17-én, vagyis kilenc nap múlva kezdődő világbajnokságra 94 ország adta le jelentkezését, ez rekordnak számít a kajak-kenu sportág történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik