Sport téli olimpia 2018

Pjongcsang rendezheti a 2018-as téli olimpiát

Már a durbani szavazás első körében kiderült, hogy a dél-koreai városban tartják meg a 2018-as téli játékokat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság dél-afrikai Durbanben tartott szerdai voksolásán Jacques Rogge, a NOB elnöke szerdán délután jelentette be, a dél-korei városban rendezik hét év múlva az ötkarikás játékokat.

Pjongcsang már a szavazás első körében megszerezte a szavazatok abszolút többségét: a 95-ből 63-at kapott, míg München 25, Annecy 7 szavazattal zárt. Utoljára 1995-ben fordult elő, hogy kettőnél több jelentkező esetén már az első körben véget ért a voksolás, akkor Salt Lake City előzte meg rögtön három riválisát a 2002-es téli játékok lebonyolításáért.

A sorozatban harmadszor kandidáló Pjongcsang – melynek jelmondata: “új horizontok” – első ízben rendezhet téli ötkarikás játékokat. Az ázsiai kontinensen eddig csak Japán adott otthont a téli seregszemlének: Szapporó 1972-ben, Nagano 1998-ban volt házigazda.

“Ez az egyik legszebb nap országunk és nemzetünk számára” – mondta Cso Jang Hoa, a pjongcsangi pályázati bizottság vezetője az eredményhirdetést követően, melyet a dél-koreai delegáció, hangos “Korea, Korea” rigmussal fogadott.

Pjongcsang az elmúlt két helyszínkijelölés alkalmával szoros küzdelemben maradt alul, ugyanis az első kört követően mindkétszer vezetett, de a másodikban a 2010-es játékokat illetően a kanadai Vancouver, a 2014-eset illetően pedig az oroszországi Szocsi előzte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik