Sport

Elbuktunk a németek ellen, oda a vb és az olimpia

Ötgólos vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott a vb-selejtező hazai visszavágóján.

A magyar női kézilabda közeljövőjét meghatározó mérkőzés várt Mátéfi Eszter válogatottjára Győrben: a németek elleni világbajnoki selejtezős párharc győztese jogot nyert a decemberi, brazíliai világbajnokságon való részvételre, a vesztes pedig a jövő évi olimpiáról is lemondhatott.

Az első találkozót múlt vasárnap rendezték Németországban, akkor a házigazdák kétgólos vereséget mértek a mieinkre, de a 26-24-es eredmény után még reális esélyünk volt a továbbjutás kiharcolására a mai, győri visszavágón.

A németek szerezték meg a vezetést a Magvassy-csarnokban teltház előtt rendezett találkozó elején, majd Pálinger bravúrja után Vérten tudott egyenlíteni. Görbicz hetesből vette be a vendégek kapuját, de ez is csak az egyenlítésre volt elég (2-2), majd a németek egy büntetőből szerzett találat után Melbeck révén már kétgólos előnyre tettek szert.

Nem hagytuk elhúzni az ellenfelünket, az első negyed óra végéhez közeledve Tomori előbb egyenlített, majd a vezetést is megszerezte a magyar válogatottnak. Sőt, betalált Szamoránsky is, így 3-5-ről 7-5-re fordítottunk. Ekkor azonban rövidzárlat következett, a vendégek három góljára a Mátéfi-csapat eggyel sem tudott válaszolni (7-8).

A magyar szövetségi kapitány időt kért, ami után sikerült tartani a lépést, de öt perccel a félidő vége előtt Vérten góljával még mindig csak egyenlíteni tudtunk (11-11). Nem sikerült átvennünk a vezetést, ismét a németek jutottak előnyhöz, majd emberhátrányban(!) két gólt is szereztek a vendégek (11-14). Görbicz hetesből még szépített az első 30 perc vége előtt, így összesítésben négygólos hátrányból vártuk a második félidőt (12-14).

A mi szempontunkból borzalmasan kezdődött a második játékrész, Althaus után Nadgornaja talált be kétszer, majd Melbeck gólja után hatgólosra nőtt a hátrány (12-18)… Görbicz szépített, de nem indult meg a magyar válogatott szekere, 13-20-nál Herr Orsolya állt be Pálinger helyére.

A mieink részéről ekkor csak Görbicz tudott gólt szerezni, 45 perc után nyolcgólosra nőtt a hátrány (15-23), így gyakorlatilag kilátástalanná vált a magyar válogatott helyzete. Görbicz újabb hetest értékesített, Szamoránsky találata után pedig visszajöttünk hat gólra.

Mátéfi Eszter 18-25-ös állásnál kért újra időt, ezután Görbicz állt oda egy büntetőhöz, és megszerezte kilencedik gólját is. Ötgólosnál nem sikerült kisebbre csökkentenünk a különbséget. Görbiczre nem lehetett panasz, igaz, a végén előbb kihagyott egy hetest, de értékesített is egyet, kialakítva a 22-27-es végeredményt.

A magyar női kézilabda-válogatott nem jutott ki a decemberi világbajnokságra, így arra is elvesztette az esélyét, hogy a 2012-es londoni olimpián részt vegyen. Vb-ről utoljára 1990-ben, olimpiáról pedig 1992-ben hiányoztunk.

Eredmény – Női kézilabda vb-selejtező, visszavágó
Magyarország – Németország 22-27 (12-14)
Győr, Magvassy Mihály Sportcsarnok, 2700 néző, vezette: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok)
Gólszerzők: Görbicz 10/6, Vérten 3, Tomori 3, Szamoránsky 3, Szucsánszki 2/1, Hornyák 1, illetve Nadgornaja 8/3, Melbeck 4, Jurack 3, Wohlbold 3, Augsburg 2, Müller 2, Loerper 2, Althaus 2, Klein 1
A párharcot kettős győzelemmel, 53-46-os összesítéssel a német válogatott nyerte.
—————————————————————————————————-
Mátéfi Eszter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
“Ez egy nagyon fájdalmas kudarc, amelynek sok összetevője van. A németek ma egyszerűen jobbak voltak, és még szerencséjük is volt. Sikerült ránk erőltetni az akaratukat, és ahogy telt az idő, úgy lettek egyre magabiztosabbak. Becsülettel elvégeztük a munkát, ám a felkészülés során több zavaró tényező is akadt, amiről most nem szeretnék beszélni. Az én személyes sorsom itt másodlagos. Az biztos, a megbízatásom 2012-ig szól, de a szerződésben van egy olyan kitétel, hogy a szövetség és én is minden év július 1. és 15. között jogkövetkezmény nélkül felbonthatja azt.” (Forrás:MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik