Sport

Kétgólos vereség a németektől

A magyar női kézilabda-válogatott a szünetben még vezetett, végül azonban kikapott idegenben a sorsdöntő vb-selejtezős párharc első mérkőzésén.

Hatalmas téttel bíró mérkőzés várt a magyar női kézilabda-válogatottra: a Németország elleni párharc során dől el, hogy a mieink ott lesznek-e a decemberi, brazíliai világbajnokságon, és így marad-e esélyük kijutni a 2012-es olimpiára. A jövő heti visszavágó előtt Balingenben kellett bizonyítaniuk Pálingeréknek, ahol a házigazdák élet-halál harcra készültek ellenünk, hiszen a párharc vesztese a vb mellett lemondhat a londoni ötkarikás játékokról is.

A hazaiak egy hetesből szereztek vezetést az első percben, de Tomorinak sikerült egyenlítenie. Görbicz kimaradt büntetője után ismét Tomorinak kellett egyenlítenie. Szűk tíz perc eltelte után először vezettek kettővel a németek, de előbb Zácsik lőtt gólt, majd egy újabb német találat után Szucsánszki két hetesével már ismét egyenlő volt az állás (6-6).

A játékrész elején a németek voltak fölényben, Mátéfi Eszter csapatának támadójátéka kevésbé volt hatékony, de meccs előrehaladtával sikerült javítanunk. Magyar időkérés után, az első félidő végéhez közeledve Zácsik hatalmas lövésével átvették a vezetést a mieink (8-9), majd Kovacsicz, Juhász és Bulath találatának köszönhetően a szünetre is egygólos előnnyel vonulhattunk (11-12).

Görbicz góljával indult a második félidő (miközben Pálinger helyett már Herr állt a magyar kapuban), majd pár perc gólcsend után a németek is eredményesek voltak. Büntetőből aztán egyenlített a házigazda, Melbeck gólja után pedig ismét hátrányba került a Mátéfi-csapat. Vérten két találatával fordítottunk, de nem örülhettünk sokáig. 17-17-nél Görbiczet állították ki, az emberelőnyt Richter kihasználta, majd még gyorsan rá is pakolt egyet.

Nem állt túlságosan biztosan a lábán a magyar védelem, így egy újabb hazai találatnak köszönhetően már háromgólos hátrányban voltunk a mérkőzés utolsó negyedére fordulva (20-17).

Csökkentenünk kellett a különbséget, és ezt meg is tettük: bő öt perccel a vége előtt Szucsánszki gólja már az egyenlítést jelentette (23-23). Ekkor már újra Pálinger segítette a magyar csapatot, a vezetést azonban nem engedték át a jobban védekező németek. Újabb gólváltás következett, majd Bulath két perces büntetése után Richter volt eredményes, és a mérkőzés legutolsó gólját is ő szerezte. Ferling hiába próbált szépíteni, az eredmény nem változott, így a magyar válogatott kétgólos vereséget szenvedett a vb-selejtező első mérkőzésén (26-24).

Nem lesz könnyű dolga a mieinknek jövő héten szombaton, amikor Győrben a párharc visszavágóját rendezik meg, de a továbbjutás kiharcolása reális célkitűzés maradt.

Eredmény – Világbajnoki selejtező, 1, mérkőzés
Németország – Magyarország 26-24 (11-12)
Balingen, 2000 néző, vezette: Mazeika, Gatelis (litvánok)
Gólszerzők:
Nadgornaja 5/4, Richter 5, Krause 4, Melbeck 3, Klein 2, Augsburg 2, Müller 2, Loerper 2, Althaus 1, illetve Vérten 5, Szucsánszki 5/3, Tomori 3, Ferling 2, Szamoránsky 2, Zácsik 2, Juhász 1, Bulath 1, Görbicz 1, Bódi 1, Kovacsicz 1
—————————————————————————————————-
Mátéfi Eszter szövetségi kapitány:
“Sajnálom, hogy a második félidő elején nem döntöttük el a meccset, vezettünk két góllal is, aztán emberelőnyben nem dobtunk, hanem kaptunk gólt. Nyílt a továbbjutás és tudunk ennél jobban is játszani. Biztos hatalmas csata lesz Győrben”.
Szamoránsky Piroska:
“Felpuhult a védekezésünk a második félidő elején, ha ott jobbak vagyunk, akkor most nem kétgólos vereséggel mennénk haza, hanem mondjuk egy döntetlennel. Ezzel együtt még nem lefutott a továbbjutás”.
Pálinger Katalin:
“Az első meccsen nem dőlt el semmi, változatlanul nyílt a továbbjutás. Saját teljesítményemmel nem vagyok elégedett és sajnálom, hogy nem tudtunk jobb eredményt elérni, pedig volt rá lehetőségünk. Ígérem, a két meccs alapján jobbak leszünk”.
Heine Jensen, a németek szövetségi kapitánya:
“Tudtuk, hogy pokolian nehéz párharc vár ránk, és ez már az első meccsen bebizonyosodott. A hajrában kicsit jobbak voltunk, ezért várhatjuk előnnyel a visszavágót. A magyarokban biztosan van még valami plusz, így aztán nekünk is elő kell rukkolni valamivel, ami a mi javunkra billenti majd a mérleg nyelvét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik