Sport

Nadal hatodszor is a Roland Garros királya

A spanyol világelső négy játszmában nyert Roger Federer ellen a francia nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében.

Régi ismerősök köszöntötték egymás az év második Grand Slam-tornájának fináléjában: Rafael Nadal és Roger Federer korábban már 24 alkalommal csapott össze egymással, a spanyol 16-szor nyert ezek közül.

A világelső Nadal hatodik diadalára készült Párizsban, míg Federer a Djokovic elleni siker után önbizalomtól duzzadva léphetett pályára salakon is, ami azért inkább döntőbeli ellenfele terepének számít.

A svájci ex-rangelső ott folytatta, ahol az elődöntőben abbahagyta: rendkívül magabiztosan teniszezett, ennek köszönhetően már Nadal első adogatójátékát elvette, és 5:2-re el is húzott az első szettben. Ezután viszont fordult a kocka, Nadal sorban hozta a játékokat, két bréknek is köszönhetően pedig 7:5-re megnyerte az első szettet.

Federer rossz sorozata folytatódott a második játszma elején is, egyből brékhátrányba került, 4:3-nál viszont sikerült visszavennie az adogatását (miközben 3:1-nél még három bréklabdát is hárított). Igaz, a svájci ezután rögtön elvesztette a szervajátékát, Nadal pedig a szettért adogathatott, amikor eső miatt félbe kellett szakítani a mérkőzést.

A rövid kényszerszünetből a torna harmadik kiemeltje jött ki jobban, Federer előbb egyenlített, majd 6:5-nél egy játékra volt a szett megnyerésétől. Nadal azonban hozta a saját adogatását, a rövidítésben pedig jobb volt ellenfelénél (7:3), így a világelső a második játszmát is a maga javára fordította (7:6).

A harmadik szettben a hatodik játékban érkezett az első brék, Nadal azonban egyből el is szórta a megszerzett előnyét. 5:4-nél Federer a meccsben maradásért adogatott – sikerrel. Sőt, ekkor szinte a lehető legjobbkor brékelt a svájci, majd magabiztosan nyerte az szervajátékát, így nehéz helyzetből sikerült talpra állnia, és megnyernie a harmadik szettet (7:5).

A negyedik játszma aztán ismét az első kiemeltté volt: Nadal felkapcsolt egy fokozatot, 2:1-nél brékelni tudott, majd ugyanezt megtette 4:1-nél is. A Roland Garros idei utolsó játékában pontot sem vesztett a spanyol: Nadal 6:1-re nyerte a szettet, így – beállítva Björn Borg csúcsát – hatodszor diadalmaskodott a francia nyílt teniszbajnokságon. A világelsőnek (győzelmének köszönhetően hétfőtől is az marad) ez volt a tízedik Grand Slam-sikere.

A 3 óra 40 perces csata győztese 1,2 millió euróval gazdagodik, míg a vesztesnek 600 ezer euró jár.

Eredmény – Roland Garros, férfi döntő
Rafael Nadal (spanyol, 1.) – Roger Federer (svájci, 3.) 7:5, 7:6 (7:3), 5:7, 6:1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik