Sport

Egy labda döntött Fehérváron

A Szolnok egy végletekig kiélezett meccsen 77-76-ra győzött az Albacomp otthonában, így az ötödik meccs dönt a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjében.

Pattanásig feszült hangulatban, telt ház előtt dobták fel a labdát a székesfehérvári sportcsarnokban a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének negyedik mérkőzésén.

Ahogyan azt beharangozónkban már elmondtuk, az Albacomp győzelmével 11 éves átkot tört volna meg a bajnoki cím megszerzésével. Fej-fej mellett haladtak a csapatok az első negyedben, nagy előnyt egyikőjük sem tudott szerezni, és ez még a második negyedben is így volt. Hanga és Keller, Trotter és Horváth Ákos voltak a legeredményesebb pontszerzők. A kakukktojás Keller Ákos személye: a fiatal Alba-játékos a bajnokság, de legalábbis a bajnoki döntő felfedezettje, látszik, hogy ma már komolyabb feladatokat is rá lehet bízni. Ez jó előjel a magyar válogatott Európa-bajnoki pótselejtezői előtt.

A harmadik negyedet megnyomta a Szolnok (51-59), különösen Horváth Ákos villogott, aki a 26. percben már 21 pontnál járt. Hanga Ádám azonban nem hagyta elhúzni az Olajat, kétszer is betalált, utóbb 17. pontját szerezve – nem hiába szólt minden orgánum ennek a két magyar játékosnak a kiemelésével.

A szünetben 41-39-re a szolnokiak vezettek. A harmadik negyedben is ugyanazt kell feljegyeznünk, mint eddig, nem engedték el nagyon egymást a csapatok, a Szolnok szervezetten védekezett, így volt, hogy hat ponttal ment, de a negyedik negyed előtt „csak” 66-61 volt a vendégeknek. Jellemző a nagy harcra, hogy a negyed vége előtt négy ember is a földön maradt az utolsó támadásnál.

Idegesen indult a negyedik negyed: a Szolnok eladott egy labdát, Simon támadóhibát vétett, majd újabb két hazai labdaeladás következett (61-68). Hármasok jöttek ezután, Budimir, Hanga, majd Simon talált be, hogy aztán Hanga vezérletével 7-0-val 71-72-re feljöjjön a hazai csapat. Keller átzsákolta Bádert, már vezetett az Alba (73-72) – ez volt Keller 15. pontja, karriercsúcs.

Ivory Clark a 35. percben kipontozódott, majd másfél perccel a vége előtt 74-74 állt az eredményjelzőn – fantasztikus izgalmak közepette zajlott a kemény küzdelem.

28 másodperccel a vége előtt 76-75-re vezetett az Alba, és támadhatott a Szolnok. Horváth Ákos 9 másodperccel a vége előtt bedobta, így 77-76-ra már az Olajnál volt az előny. Az utolsó támadást a hazaiak vezethették, de Hanga labdája végül kiperdült a gyűrűről. Ötödik meccs dönt a bajnoki aranyról.

A Szolnok tehát megismételheti a Sopron női kosárlabdacsapaténak idei bravúrját, azaz 0-2-ről megnyerheti a bajnoki döntőt.

Eredmény – bajnoki döntő, 4. mérkőzés:
Albacomp-Szolnoki Olaj KK 76–77 (24–24, 15–17, 22–25, 15–11)
Vodafone Sportcsarnok, 2800 néző, vezette: Földházi T., Kapitány G., Benczur T. (Farkas)
Albacomp: Simon B. 15/6, Hanga 26/15, Bódi -, Keller Á. 15/3, Jones 4. Csere: Hollis 13/3, Hendlein 2. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav
Szolnok: Trotter 17/12, Horváth Á. 26/12, Fodor M. 5/3, Clark 8, Báder 6. Csere: Trepák 7/3, Budimir 8/3, Szabó P. -. Vezetőedző: Pór Péter
Kipontozódott: Clark, a 36. percben, Fodor, a 39. percben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik