Sport

Újabb bukások a Girón, Weening nyerte a szakaszt

Az olasz kerékpáros körverseny ötödik szakaszát murvás részek is nehezítették.

Látványos küzdelmet hozott a 2011-es Giro d’Italia ötödik szakasza, a versenyzőknek poros, murvás útszakaszokon is bizonyítaniuk kellett. A Piombino és Orvieto közötti 191 kilométeres távnak már nem vágott neki Tyler Farrar és a Leopard Trek csapata, akik Wouter Weylandt tragikus halála után visszaléptek a versenytől.

Már 12 kilométer megtétele után megszökött a mezőnytől Martin Kohler: a BMC svájci kerékpárosa már közel 13 perces előnyre is szert tett, a táv felénél azonban már “csak” 6 perccel járt előrébb. A szakasz vége előtt a legnagyobb kihívást a Croce di Fighine emelkedő jelentette, Kohler előnye a murvás kaptatón tovább olvadt.

A megfogyatkozott mezőnyből Bram Tankink (Rabobank) és Dario Cataldo (Quick Step) próbált meglépni, de utóbbi az árokba csúszott, előbbi pedig technikai problémák miatt esett vissza.

13 kilométerrel a cél előtt Pieter Weening (Rabobank) és John Gadret (AG2R La Mondiale) vette üldözőbe Kohlert, és sikerült is befogniuk. Közben a mezőny hátsó felében a Rabobank versenyzője, Tom Slagter egy bukás során beverte a fejét, és elterült a földön. Szerencsére a holland versenyző nem vesztette el az eszméletét, a hírek szerint agyrázkódást szenvedett.

Weening öt kilométerrel a vége előtt meglépett az elől tekerő hármasból, előnyét pedig végig sikerült megtartania, pedig a vége előtt még meg kellett másznia egy kisebb emelkedőt. A holland versenyző az összetettben is átvette a vezetést, miután David Millar – aki szintén bukásba keveredett a szakasz során – három percet kapott. A végső győzelemre esélyesnek tartott versenyzők együtt értek célba.

Giro d’Italia, 5. szakasz, Piombino-Orvieto, 191 km:
1. Pieter Weening (holland, Rabobank) 4:54:49 óra
2. Fabio Duarte (kolumbiai, Geox) 8 másodperc hátrány
3. Jose Serpa (kolumbiai, Androni Giocattoli) azonos idővel

Az összetettben:
1. Pieter Weening 14:59:33 óra
2. Marco Pinotti (olasz, HTC-Highroad) 2 másodperc hátrány
3. Kansztancin Sziucu (fehérorosz, HTC-Highroad) azonos idővel

AJÁNLOTT LINK:

Pieter Weening nyerte a murvás etapot (www.velo.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik