Sport

Újabb csodára készülnek a hokisok

Nem titkolt céllal az első hely megszerzéséért és ezzel együtt a világelitbe jutásért utazik Ljubljanába a magyar jégkorong-válogatott.

A legnagyobb rivális a házigazda szlovén együttes lehet, ám a lengyel és a brit csapat sem lebecsülhető. A horvátok és a dél-koreaiak a gyengébb vonalat képviselik.

Ted Sator szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: a játékosok mindannyian remekül dolgoztak az elmúlt hetekben, emiatt nehéz szívvel szűkített keretet.

“Értékes napokon vagyunk túl. A felkészülési szakaszban egyre inkább felpörögtünk, és a norvégok elleni mérkőzésen már a védelem is jó volt. A vb-n nem szabad abba a hibába esnünk, hogy a torna végére figyelünk, mindig a soron következő csata kell, hogy a legfontosabb legyen. Már a koreaiak ellen sem elég csak az ütőket és a korcsolyákat kiküldeni a pályára” – tette hozzá az amerikai kapitány, aki 2007-ben még azt a szlovén válogatottat vezette, amely éppen a magyarok előtt szerezte meg az első helyet a ljubljanai Tivoli Csarnokban.

A csapatban két fiatal kapus kapott helyett azok után, hogy Szuper Levente a Hannoverrel a német döntőben érdekelt, és klubja nem engedte el. Hetényi Zoltán 22, Rajna Miklós pedig 18 éves, előbbinek ez lesz az első világversenye elsőszámú hálóőrként, míg Rajna abszolút újonc, és ebben az idényben még a junior vb-n szerepelt. Ő a rutinos Budai Krisztiánt szorította ki a keretből.

“Őszintén bevallva nem számítottam rá, hogy én leszek az egyik utazó. Persze jó szezonom volt a Vasassal, megnyertük a MOL Ligát, és utána is próbáltam úgy szerepelni, hogy a bő keretbe bekerüljek. Remélem, meghálálom a bizalmat” – nyilatkozta Rajna, aki a nyáron érettségizett volna, de a jelek szerint ezt el kell halasztania.

Hetényi bízik benne, hogy egy jó rajt után a feljutásért játszik majd a válogatott: “Jó lenne két győzelemmel kezdeni a vb-t, hogy a szlovénok elleni zárómeccsnek legyen tétje. Az utóbbi években elég sok tapasztalatot szereztem, ott voltam a szapporói sikernél és tavaly, az A-csoportos vb-n. Most, hogy Szuper Levi nem tud jönni, én leszek az első számú kapus. Remélem, szép hetünk lesz.”

A 30-szoros válogatott kapus kitért rá, hogy a védelemben most csak két volános klubtársa kap szerepet, a többiek a magyar bajnokságban, illetve külföldön játszanak, de úgy érzi, sikerült megfelelően összeszokni. Ezt bizonyította az olimpiai tizedik norvégok elleni jó teljesítmény is.

A támadósorban nincs különösebb meglepetés. Két vb-újonc lesz Magosi Bálint és Sofron István személyében. A Palkovics Krisztián-Ladányi Balázs féle generáció még tartja magát, és az “öregek” bíznak benne, hogy megismétlődhet a 2008-as szapporói csoda.

“Most papíron több esélyünk van, mint két éve. Játékban is sokat fejlődtünk, ám nincs Szuper Levi és Ocskay Gabi. A szlovénokat tartom a fő riválisunknak, noha náluk is van komoly hiányzó, és a felkészülésük sem volt zökkenő mentes” – mondta az MTI-nek Palkovics Krisztián, aki Kangyal Balázs válogatottbeli visszavonulása után az aktívak között a legtöbbszörös válogatottnak vallhatja magát 208 szerepléssel.

A ljubljanai vb-n a magyar együttes sorrendben a dél-koreai, a lengyel, a horvát, a brit és a szlovén csapattal találkozik. Csak az első helyezett jut fel a világelitbe.

A MAGYAR KERET

Kapusok: Hetényi Zoltán (Sapa Fehérvár AV19), Rajna Miklós (Vasas Bp. Stars)

Hátvédek: Ennaffati Omar (Bp. Stars), Hegyi Ádám (Dunaújvárosi Acélbikák.Docler), Horváth András (Fehérvár), Sille Tamás (Bp. Stars), Svasznek Bence (Bp. Stars), Szélig Viktor (Briancon), Szirányi Bence (Bp. Stars), Tokaji Viktor (Fehérvár)

Csatárok: Fekete Dániel (Fehérvár), Holéczy Roger (Bp. Stars), Kóger Dániel (Fehérvár), Kovács Csaba (Fehérvár), Ladányi Balázs (Fehérvár), Magosi Bálint (Dunaújváros), Nagy Gergő (Fehérvár), Palkovics Krisztián (Fehérvár), Peterdi Imre (Bp. Stars) Sofron István (Fehérvár), Vas Márton (Fehérvár), Vas János (Fehérvár)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik