Közélet

Szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás – elengedik a szülőket

szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)
szigetszentmiklós (szigetszentmiklós)

Két évet kaptak kiskorú veszélyeztetése miatt. Csak éppen azt már leülték, így szabadon távozhatnak. 

Kimondta elsődfokú ítéletét a Budapest Környéki Törvényszék a szigetszentmiklósi horrorszülők ügyében. Meglepő döntés született: a szülőket szabadlábra helyezték, ugyanis csak kiskorú veszélyeztetésben találták bűnösnek a párt, pedig vádpontok között szerepelt a szexuális erőszak is. Utóbbi alól felmentették őket. Két évet kaptak, ám ezt már leülték az előzetesben.

A bíró az ítélet ismertetésekor az index.hu tudósítója szerint azt mondta: „a vádhatóság részéről olyan kritika érte a bíróságot, hogy nem hisz a sértetteknek”. De szerinte ez „nem lehet hitkérdés”, a feladat hogy objektíven, részrehajlás nélkül döntsön, és „kétséget kizáróan nem bizonyítható tény nem értékelhető a vádlott terhére”. A szexuális bűncselekmény vonatkozásában bizonyítottság hiányában lett felmentés, de a bíró szerint, „már-már megközelíti a bűncselekmény hiányában való felmentést”.

Mint ismert, a vádirat szerint a házaspár Szigetszentmiklóson nevelte közös gyermekeit, de nem gondoskodtak róluk: nem adtak nekik rendszeresen enni, nem öltöztették őket, a kicsik óvodába egyáltalán nem, iskolába pedig rendszertelenül jártak. A Blikk korábban úgy értesült, a testvéreket kicsi koruktól – egészen első emlékeiktől kezdve – napi rendszerességgel szexuálisan bántalmazták, és verték is mindannyiukat. A kiszivárgott információk szerint előfordult, hogy együtt kellett pornófilmet nézniük szüleikkel, akik rajtuk próbálták ki a látottakat. A három gyereket arra tanították, hogy fogjanak bogarakat, csótányt és egyék meg azokat. Rágcsálókat, például patkányt is etettek velük, de a szülők még ennél is tovább mentek: ételükbe fekália is került. Addig, amíg velük éltek, nem fürödtek, nem tudták, hogy mi az a fogfeke és mire való. Csak 2012 januárjában emelték ki őket a családból.

A házaspár tavaly januárban állt bíróság elé, a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak. Így akarták ugyanis védeni a gyerekeket és a tanúkat. 

A körülmények tisztázására a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala és Székely László is vizsgálatot indított. A felkavaró ügy ombudsmani jelentése tavaly februárban készült el. Székely László vizsgálata megállapította, hogy a hatóságok már 2005-ben elrendelték a gyermekek védelembe vételét, “a szülői elhanyagolásból fakadó veszélyeztetettséget” évekig mégsem tudták megszüntetni. A gyermekek szexuális bántalmazására utaló jeleket a velük naponta találkozó szakemberek nem észlelték. Igaz, az ilyen jellegű bántalmazás 70-90 százaléka más esetekben is rejtve marad. A jelzéseken kívül nem volt érdemi együttműködés, nem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni a családból a gyerekeket. Mindebben közrejátszhattak a gyermekvédelmi szakszolgálat anyagi nehézségei is.

Az ügyben számos hatóság indított eljárást, korábbi gyámhivatali ügyintéző, családgondozó, illetve jegyzői gyámhatósági ügyintéző írásbeli figyelmeztetést kapott. A gyermekek utolsó családgondozójának munkaviszonyát bizalomvesztés miatt megszüntették. A gyermekvédelmi szakszolgálat korábbi igazgatójának munkaviszonya pedig megszűnt, felelősségre vonása nem volt lehetséges.

A párt “nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettével” vádolták – egyebek mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik