Közélet

A pestiek sem találják a debreceni politikus gyilkosát

Balla Irmát 2007 húsvétján ölték meg otthonában. Azóta sem derült ki, hogy ki végzett vele. Korábban gyanúsított fiát pár éve felmentették.

A debreceni fideszes önkormányzati képviselőnő fiát, Schönstein Sándort első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt 12 évet kapott. A döntést másodfokon megsemmisítette a Debreceni Ítélőtábla, és új eljárásra kötelezte a Debreceni Törvényszéket. A Debreceni Törvényszék pedig 2012 novemberében felmentette az emberölés vádja alól. A végső, jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla hozta meg 2013 szeptemberében. Schönstein Sándort felmentették, nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában – idézte fel az előzményeket a dehir.hu.

Schönstein és ügyvédje, Magyar György kártalanítási igényt nyújtott be a magyar állammal szemben. 19 és fél millió forintot követeltek, plusz annak kamatait és a perköltségeket, mivel Balla Irma fia csaknem két évet töltött börtönben az eljárás hat és fél éve alatt. 

Úgy nézett ki, hogy megegyeznek, miközben Balla Irma gyilkosa továbbra sem lett meg. 2013 végén az Országos Rendőr-főkapitányság indította újra a nyomozást; a bűnügyi főigazgatóság kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályára bízták az ügyet. 

A lap egy évvel a nyomozás újraindítása után megkérdezte az ORFK-nál, hogy tart-e még a nyomozás, s ha igen, hányan dolgoznak az ügyön.Arra is rákédeztek, hogy kiderítettek-e olyan körülményt, amit a korábbi, Debrecenből irányított rendőrségi eljárás nem vett figyelembe. Azt is megpróbálták megtudni, hogy van-e gyanúsítottjuk.

Az ORFK kommunikációs szolgálatáta annyit válaszolt, hogy „megkeresésére válaszul közöljük, hogy a kérdéses ügyben a nyomozás folyamatban van, jelenleg ismeretlen tettes ellen. További részletet a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem kíván közölni.”

A cikk felidézte, hogy Balla Irma meggyilkolását kétszer is bevallotta egy férfi, aki akkoriban a szomszédban dolgozott. D. Lajos később visszavonta vallomását. A rendőrség arra hivatkozott, hogy azért nem vették figyelembe a korábbi vallomását, mert a férfi csak azért ismerte be a gyilkosságot, hogy legalább a tárgyalás idejére kikerüljön néhányszor a börtönből, ahová betöréses lopásokért és szemérem elleni erőszakért csukták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik