Belföld

Kiszedik a bringásokat az Andrássy úton

Prizmarazzia van, vagyis a rendőrség azt ellenőrzi, hogy a ragyogóan napos időben megvan-e minden bringán a kötelező négy fényvisszaverő. Megmutatjuk, minek kell még meglennie.

Prizmarazzia van éppen az Andrássyn a Nagymezőtől a Deákig, hogy biztonságos hely legyen Budapest – hívja fel a figyelmet Facebook-oldalán a Critical Mass.

Vegyük hát sorra, mi mindennel kell felszerelni egy kerékpárt, hogy azzal a törvényalkotók szerint is biztonságosan közlekedhessünk. Elsősorban szükségünk van egy könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezésre, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését. Elöl és hátul is egy-egy egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékre.

Nevezzük egyszerűen csengőnek a törvényben előírt „hangjelző berendezést”, amely „csak csengőhangot adhat”. Előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa. Hátulra egy ugyanilyen távolságra – sötétben, tiszta időben – látható helyzetjelző lámpa. Némi könnyítés, hogy a fényforrások a kerékpárt hajtó személyen is elhelyezhetők, valamint a fény lehet villogó is…

Ezeket mintegy kiegészítve kötelező „elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverőt” is felszerelnünk. A végén pedig a lényeg, amiért most az Andrássyn büntetnek: „legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma)”. A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében.

Ennyi. Ha kíváncsi arra, mit és hogyan szabad még a bringára szerelni, olvassa tovább a törvény szövegét a pdf 107. oldalától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik