Közélet

Elmegyógyintézetben tartják a pszichiáternő gyilkosát

D. Gábor 1998-ban hat lövéssel meggyilkolta az őt kezelő pszichiátert, dr. L. Mónikát – írja a Blikk.

A volt joghallgatót szakértők vizsgálták meg, akik végül nem egyeztek meg a pszichiáternő gyilkosának az elmeállapotáról, illetve arról, hogy újra gyilkolna-e, ha kiengedik – írja a Blikk. A férfi kezelőorvosai D. Gábort már kiengedte volna, a független szakértők azonban ezzel nem értenek egyet. A tárgyalás előtt a 40 éves D. Gábor még bizakodott, hogy kikerül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből – tudta meg a Blikk.

A férfi elmeállapotáról már azóta vita folyik, hogy a kegyetlen bűncselekményt elkövette. 1998. március 24-én éjjel hat pisztolylövéssel megölte kezelőorvosát a kaposvári kórház töröcskei részlegében. A férfi a gyilkosság előtt hónapokon át rendszeresen zaklatta a pszichiátert a munkahelyén, sokszor hazáig követte, szinte árnyékává vált a nőnek. A férfitól nemcsak az orvos, de gyerekei is rettegtek, ám hiába kértek védelmet a rendőrségtől, a hatóság akkor még nem vette komolyan a fenyegetést.

A szakemberek szerint D. Gábor személyiségi és viselkedészavarokban, paranoiás tünetekben szenvedett, ám nem zárták ki büntethetőségét: 14 év fegyházat kapott. 2000 júliusában egy körömcsipeszből eszkábált bicskával hátulról megtámadta a zárkából kifelé induló őrt. Végül 2007-ben, amikor D. már hajszál híján letöltötte a büntetését, megállapították, hogy 2000-ben, amikor a börtönben támadott, elmebeteg volt. D. Gábor azóta az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) él.

A volt joghallgató nem haza menne Kaposvárra, hanem egy elmeszociális otthonba, ahol a hozzá hasonló betegségekkel küzdő embereket kezelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik