Közélet

Stadler a halálán van

A börtönbüntetését töltő egykori milliomos csontsoványra fogyott, és a börtön falain belül már nem tudják kezelni az előrehaladott hasnyálmirigy-problémáját - számol be a Bors.

Stadler József a börtönfalakon kívül akar szembenézni végzetes betegségével – írja a Blikk. Az akasztói vállalkozó úgy érezhette, hogy 4 év 10 hónapos büntetését már nem bírja ki.

Mielőtt bevonult, minden barátjától elbúcsúzott. Nagyon beteg volt, már komoly egészségügyi gondokkal vonult be a börtönbe. Legbelül érezte, hogy nem bírja ki odabent, és többször is megemlítette, hogy már csak a temetésére jön ki – mondta a lapnak Doró Ernő, az azóta feloszlatott Stadler József Baráti Kör egykori elnöke.


Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Ahogy arról korábban beszámoltunk egyre súlyosabb betegségekkel küzd Stadler. Csontsovánnyá fogyott, és az elmúlt pár hónapban kétszer is kórházba kellett vinni.

“Kérelmeztem, hadd jöhessen haza, de semmi válasz nem érkezett. Annyit hallottam, hogy átszállították egy kórházba, de azóta nem tudok róla semmit. Azt mondta nekem az én kisfiam: anya, oda temessenek édesapám mellé – mesélte a Borsnak Stadler édesanyja.

A Blikk úgy tudja, hogy nemcsak anyja, hanem maga Stadler is kérte egészségi állapotára hivatkozva büntetése félbeszakítását a közelmúltban. Az erről szóló levelet elküldte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak is.

A Wall Street magyar farkasa

Furcsa, de Stadler József karrierje igazi kapitalista tündérmese – volt egy ideig. 1988-ban kezdett el vállalkozni az akasztói férfi, a rendszerváltás gyorsan változó viszonyai között ügyes húzásokkal (sok felszámolás alatt lévő cégek, vagy a munkásőrség készleteit vásárolta fel) futtatta fel az üzletet, 5000 boltot látott el a cége. Aztán fokozatosan a szállítmányozásra nyergelt át, 1993-ra már 10 ezer kamionnyi áruja hagyta el az országot, s a cég összforgalma 12-13 milliárd forint volt.

1993-ban robbant ki az Utolsó vacsora-botrány: Stadler 22 festményt, köztük ezt a Leonardo-freskót is megvásárolta, és igényelt vissza 205 milliónyi áfát (természetesen egy ilyen festményt több okból sem vásárolhatott meg). A vásárló orosz állampolgár az orosz hatóságok szerint nem létezett, a képek valódiságát igazoló orosz galéria létezett, de csak ebben a tranzakcióban végzett szakértői tevékenységet, az eladó céget pedig pár héttel a vásárlás előtt alapították – az APEH-vizsgálat után hosszú bírósági hercehurca kezdődött, végül nem Stadlert marasztalták el.

Aki addig már könyékig volt a magyar futball bugyraiban: Akasztón 3500-as stadiont épített, a Stadler FC pedig az NB I-be is eljutott. 1995-ben még 9. volt, 1998-ban viszont kiesett a csapat. Ahogy Stadler ügyei sem vettek jó irányt – adóügyek, perek, ítéletek. Az akasztói stadion pedig nincs sokkal jobb állapotban, mint szegény Stadler úr.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik