Közélet

Terrorizálták a nyitrai kocsma vendégeit a neonácik

Lassan haladt a vizsgálat, egészen addig, míg nyilvánosságra nem hozták az egyik verekedésről készült felvételt.

A szlovák főügyészség kikérte a nyomozati szervektől annak a tavaly ősszel és idén januárban Nyitrán történt két kocsmai verekedésnek a részletes nyomozati anyagát, amelyek során állítólag neonácik egy csoportja vert meg néhány vendéget – számolt be a Pravda című független szlovák napilap csütörtökön.

A garázdaságként és súlyos testi sértésként minősített két incidens azt követően váltott ki rendkívüli visszhangot a szlovák médiában, hogy a pozsonyi liberális Sme napilap nyilvánosságra hozta az első esetet rögzítő ipari kamerás felvételt, az állítva, hogy az ügyben lassan halad a vizsgálat.

Az első incidens egy nyitrai vendéglátó ipari egységben történt tavaly októberben. Az egyelőre nem tisztázott körülmények között kirobbant veszekedést követően hét kopaszra nyírt fiatal férfi megverte a nyitrai Mariatchi bár három vendégét, akik 42 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A második incidensre ugyanezen a helyen került sor januárban, ennek során az említett vendéglátó ipari egység tulajdonosát és két vendégét verte meg három férfi, ők állítólag az első verekedésben is résztvevő csoport tagjai voltak.

Az esetről a liberális pozsonyi lap úgy számolt be, hogy a támadást a helyi bár vendégeit ismétlődően terrorizáló neonáci személyek követték el. A lap nehezményezte, hogy az ügy vizsgálata hónapokon át nem jutott el a vádemelési javaslatig. A vizsgálat eredményei nem erősítették meg, hogy a konfliktusnak rasszista vagy egyéb szélsőséges színezete lett volna. Az ügyben hét személy ellen emeltek vádat garázdaság és súlyos testi sértés miatt. Közülük ötöt a napokban előzetes letartóztatásba vettek, majd – miután csütörtökön a nyitrai ügyészség nem találta indokoltnak vizsgálati fogságba vételüket – szabadlábra helyeztek.

Azzal kapocsolatban a Sme állítása szerint sokáig tartott a vizsgálat. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a Pravdának nyilatkozva ezt azzal indokolta, hogy az ügyet a vád pontosítása miatt aprólékosan kellett kivizsgálni. Az ügy részletes nyomozati anyagát a szlovák főügyészség is kikérte, arra hivatkozva, hogy megvizsgálja: a vizsgálati szervek az előírások szerint jártak-e el.

Figyelem! Megrázó képsorok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik