Nagyvilág

Neonáci támadás: hónapokig tétlenkedett a rendőrség

Hónapokkal ezelőtti neonáci támadásról számoltak be a napokban szlovák lapok. A rendőrség és az ügyészség csak azután indított eljárást, miután a brutális felvételek is nyilvánosságra kerültek.

A támadás még október 5-ről 6-ra virradóra történt a nyitrai Mariatchi bár előtt, és a rendőrség ez idő alatt nem jutott el a felvételen jól kivehető támadók letartóztatásáig, csak most – számol be az esetről a parameter.sk.

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány szerdán úgy nyilatkozott, kedd este a nyitrai rendőrség letartóztatta azt az öt gyanúsítottat, akik a városi rendőrség felvételén a bár vétlen vendégeit rugdalták és ütötték az utcán.

Figyelem! Megrázó képsorok!

Nem kommentálta viszont a történéseket Robert Kaliňák belügyminiszter, mondván, nem akar a rendőrség munkájába beleavatkozni. “Csak annyit mondhatok, mint máskor is, hogy ilyen esetekben a zéró tolerancia elve érvényes” – jegyezte meg.

A bumm.sk értesülései szerint az ellenzéki képviselők összehívják az alkotmányjogi bizottságot, ahol a főügyésztől kérnek magyarázatot az ügyben kirendelt ügyész tétlenségére.

“Úgy véljük, nem normális, hogy 4 hónap elteltével ne legyen világos a nyomozó számára az a tény, hogy megtörtént-e az eset, bűncselekménynek minősül-e és kik a gyanúsított elkövetők. Szeretnénk megtudni a főügyésztől, miként lehetséges, hogy az állam 4 hónap alatt képtelen volt végrehajtani egy olyan alapvető ügyrendbeli lépést, mint a vádindítvány benyújtása” – mondta el Radoslav Procházka, a bizottság alelnöke, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az illetékes nyomozó felfedezte egy ismerősét az inkrimináns felvételen. “Éppen ezért létezik ebben az országban az ügyészség és a felügyelő ügyész, akinek vigyáznia kell arra, hogy a büntetőeljárás fölösleges időhúzás nélkül folyjon le” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik