Közélet

A nap nyilatkozata Szócska Miklósé

Az egészségügyi államtitkár sajtótájékoztatót tartott kedden Gödöllőn. A többi közt új mentőkocsikról és mentőállomásokról számolt be, minket azonban jobban érdekeltek a két héttel ezelőtti békásmegyeri tragédia okai. Egészen sajátságos magyarázatot kaptunk.

“Aki hisz a gondviselésben, az el tudja fogadni, hogy bármikor bármi megtörténhet vele” – reagált Szócska Miklós dr. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökének korábbi véleményére, mely szerint a 38 éves nő drámája az Országos Mentőszolgálat jelenlegi működésének következtében bármikor, bárkivel megtörténhet.

A teljes riportot megnézhetik este 7-kor a Hír24 hírműsorában, a Story4-en!

Mint arról korábban beszámoltunk, november 13-án Békásmegyeren lett rosszul egy 38 éves nő. Negyven perc alatt ért ki a mentő az asszonyhoz, aki addigra meghalt.

Az OMSZ azóta megállapította, hogy nem történt mulasztás, „csupán” „négy mentődolgozó a beteg életben maradási esélyeit nem befolyásoló kommunikációs hibát vétett.” Hogy pontosan milyen kommunikációs hibáról volt szó, azóta sem tudni.

Szerkesztőségünket az eset óta sorra keresik meg mentős és egészségügyi dolgozók, és mesélnek arról, milyen állapotok uralkodnak náluk. Úgy tudjuk, csütörtökön a békásmegyerihez hasonló eset történt Piliscsabán is. Ott kiért időben a mentő, de nem volt mentőorvos, illetve mentőtiszt. Szintén csütörtökön – információink szerint – Csepelen is gond volt a mentők szolgálati beosztásával: csak egyetlen autó jutott az egész kerületre, illetve a környező településekre. Mentődolgozók ezenkívül arról is meséltek, hogy „Kocsihiány” feliratú pecsétet gyártatott a mentőszolgálat.

Az üggyel kapcsolatban a Hír24 műsorának vendége volt nemrég dr. Túri Péter, a jelenleg is működő modern magyar légimentés megálmodója, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. volt igazgatója. Meglepő kritikát fogalmazott meg a műsorban a mentőszolgálatról és a menedzsmentről. Szerinte van pénz a mentőszolgálatnál. Konkrét rendszerhibák vannak, a mentőszolgálat fölött eljárt az idő, új alapokon, újra kéne definiálni – mondta a Hír24-nek.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik