Közélet

“Kocsihiány” pecsétet gyártatott az OMSZ?

Újabb részletek derültek ki a békásmegyeri tragédiával kapcsolatban. Folyamatosan keresik meg szerkesztőségünket mentődolgozók, akik szörnyűbbnél szörnyűbb dolgokat sorolnak.

A békásmegyeri tragédiáról beszámoló anyagunk óta sorra keresik meg mentős és egészségügyi dolgozók a Hír24-et, és mesélnek arról, milyen állapotok uralkodnak náluk.

És mesélnek annak a 38 éves nőnek a haláláról is, akiért 40 perc alatt ki a mentő november 13-án. Kiderült, a segítségkérő hívás után öt perc telt el, míg a mentőszolgálat értesítette az ügyeletet. Ez alatt az idő alatt mindössze annyi történt, hogy egy “Kocsihiány” feliratú pecsétet helyeztek el az asszony esetlapján – mondta a Hír24 hírműsorában a panaszos beszámolók alapján M. Kiss Csaba riporter.

Korábban megkérdeztük olvasóinkat, hogy mit gondolnak, a nyilvánosság elé kellene-e állnia dr. Burány Bélának, az Országos Mentőszolgálat megbízott főigazgatójának. Több mint tízezren voksoltak. Száz szavazóból kilencvenhét úgy gondolta, igen. Eddig hiába, pedig egyre több a megválaszolatlan kérdés.

Bármikor megismétlődhet

Dr. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke nemrég lapunknak azt mondta, a béksámegyerihez hasonló dráma bármikor megismétlődhet. Mint írta, a mentésirányítási rendszer hiányosságai, a tervezett, de elhúzódó fejlesztés, annak visszásságai, az akut jellegű betegellátó rendszer strukturális és feltételrendszerben megmutatkozó évtizedes problémái bármikor eredményezhetnek, járulhatnak hozzá ilyen eseményhez. Túl az egyéni drámán ez hangsúlyos politikai és szakmapolitikai kérdés.

Az OMSZ szerint azonban nem történt mulasztás, “ugyanakkor négy mentődolgozó a beteg életben maradási esélyeit nem befolyásoló kommunikációs hibát vétett. A segélyhívást fogadó mentésirányító már kilépett az Országos Mentőszolgálat kötelékéből, a másik három mentődolgozó írásbeli figyelmeztetésben részesül.” – írták közleményükben. Az áldozat édesapja erre reagálva csupán annyit mondott: “Ez a mentőszolgálatnak a paródiája”, és kártérítési pert indít az OMSZ ellen.

Eljárt az idő az OMSZ felett

Csütörtökön egyébként az egy héttel ezelőtti, békásmegyerihez hasonló eset történt Piliscsabán. Ott kiért időben a mentő, de nem volt mentőorvos, illetve mentőtiszt. Szintén csütörtökön – információink szerint – Csepelen is gond volt a mentők szolgálati beosztásával: csak egyetlen autó jutott az egész kerületre, illetve a környező településekre.

Az üggyel kapcsolatban Hír24 műsorának vendége volt Dr. Túri Péter a jelenleg is működő modern magyar légimentés megálmodója, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft volt igazgatója. Meglepő kritikát fogalmazott meg a műsorban a mentőszolgálatról és a menedzsmentről. Szerinte van pénz a mentőszolgálatnál. Konkrét rendszerhibák vannak, a mentőszolgálat fölött eljárt az idő, új alapokon, újra kéne definiálni – mondta a Hír24-nek.