Közélet

Szorul a hurok az előzetesben ülők körül

Elozetes-letartoztatas(960x640)(1).jpg (előzetes letartóztatás)
Elozetes-letartoztatas(960x640)(1).jpg (előzetes letartóztatás)

Vagy plusz egy évet "pakolnak" a jelenlegi felső határra, vagy teljesen eltörlik azt. Heteken belül döntés születhet.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága kedden benyújtotta azt a törvénymódosítást, amellyel akár korlátlan ideig is tarthatna a legsúlyosabb bűncselekmények gyanúsítottjainak előzetes letartóztatása – mondta el a Hír24-nek Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Emelés vagy totális szigor

Az előzetes letartóztatásról két megoldást is letesznek az Országgyűlés asztalára. Az egyik a mostani négy évről ötre emelné a legalább 15 év szabadságvesztéssel büntethető cselekmények elkövetőinek maximális előzetes fogva tartását, míg a másik javaslat teljesen eltörölné ezt a felső határt.

“Én azt el tudom fogadni, hogy a szakértői intézet úgy véli, hogy a megfelelő eszközök nem állnak rendelkezésére. De ebben az esetben, ha ez olyan súlyos problémákhoz vezet, hogy mint az ároktői ügyben, nemhogy két hónap alatt nem tud szakvéleményt adni, hanem ez két év két hónapig tart, akkor a szakértői intézet vezetőjének éhségsztrájkolnia kellene  a minisztérium előtt. A szakértői intézetnek egyértelműen, minden évben fel kéne hívnia a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy ezeknek a jogszabályi rendelkezéseknek, illetve a bírósági végzésben meghatározott határidőnek megfeleljen, milyen fejlesztésekre van szüksége”- fogalmazott a politikus.

A nagy szökés

Gulyás Gergely és Kocsis Máté október elején ígért szigorítást az előzetes letartóztatás és a szakértői vélemények határidejének szabályaival kapcsolatban, miután az ároktői banda két tagja megszökött a házi őrizetből.

A brutális rablók eltűnése hatalmas indulatokat váltott ki, a bíróság és a rendőrség kezdetben egymásra mutogatott, a pártok és az emberek háborogtak, mindenki arra akart választ kapni, mindez hogyan történhetett meg.

Apa és fia október 4-én vált köddé, a házi őrizetből szöktek meg. Négy évet ültek előzetesben, de a jogszabályok értelmében ki kellett engedni őket, mivel még mindig nem született meg ügyükben az elsőfokú ítélet. Öt nappal később fogták el őket, a páros egészen Svájcig jutott. Egy lakásban ütöttek rajtuk. A szökevényeket már hazahozták, mivel nem tagadták meg a kiadatást. Ha másképp döntenek, további 2-3 hónapot “nyerhettek volna” odakint.

Hetek kérdése

A tervek szerint három hét múlva már végszavazhat is az Országgyűlés a javaslatról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik