Tech

Mesterséges intelligenciára bíznák a forgalmat

A dugók megakadályozása és a minél hatékonyabb közlekedés jár a Southamptoni Egyetem kutatóinak fejében.

A tudósok számítógépes játékokkal és szimulációkkal próbálnak rájönni arra, hogy mitől lesz egy forgalomirányítási rendszer jó – munkájuk szerint azonban (megfelelő körülmények között) egyelőre az emberek jobban teljesítenek ezen a területen, mint a manapság használatos számítógépek. Éppen ezért a kutatók az emberi agy működését próbálják modellezni.

Reményeik szerint képesek lesznek egy olyan szoftvert létrehozni, amely alkalmazkodva a változó körülményekhez, a jelenlegieknél hatékonyabban kezeli a forgalmat, ezzel pedig nemcsak az utak kihasználtságán javítana, hanem csökkentené a menetidőt és akár a felhasznált üzemanyag mennyiségét is.

Egy ilyen rendszerhez viszont rengeteg, ráadásul szó szerint másodpercre kész adatra van szükség. Ezt nem kamerákkal oldanák meg, hanem a modernebb személygépjárművekben alapból meglévő GPS és egyéb mobilkommunikációs eszközök segítségével.

S bár a terv egyszerűnek tűnhet, még a kutatók sem merik megtippelni, hogy mikor kezdődhetnek akár csak az első tesztek. Mi szurkolunk – Nektek hogy tetszik az ötlet? Ti sem állnátok szívesen úgy pirosban, hogy láthatóan senki nem közeledik a keresztező úton, ugye?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik