Tech

Szuperszámítógépek versenye

A szuperszámítógépek listáját ismét Japán vezeti "K" nevű gépével - fél éve még a kínai Tienho-1 avagy Tejút-1 állt az élen.

A japán gép másodpercenként 8,16 petaflops, azaz másodpercenként 8160 billiárd (vagy millió milliárd) lebegőpontos művelet elvégzésére képes. A leggyorsabb gép teljesítményére jellemző, hogy a toplistában az utána következő öt gép együttes teljesítményét is fölülmúlja.

Ehhez 68 544 darab SPARC64 VIIIfx típusú 8-magos processzort használtak, azaz a K összesen 548 352 processzort tartalmaz, csaknem kétszer annyit, mint a Top500-as listába kerülő bármelyik szupergép.

A tízes élmezőnyben szereplő szupergépek közül 5 található az Egyesült Államokban, Japán és Kína 2-2 géppel, míg Franciaország 1 géppel jutott a legjobbak közé. Egy átlagos Intel Core i750 processzorral rendelkező személyi számítógép 7 gigaflops teljesítményre képes, azaz a világelső szupergép sebességének még a milliomodrészét sem éri el.

Mi az, hogy FLOPS?

A számítástechnikában használt FLOPS rövidítés jelentése FLoating point Operations Per Second (’lebegőpontos műveletek másodpercenként’). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

A szóvégi S miatt sokan úgy gondolják, hogy az az angol többes szám jele, ezért gyakran használatos FLOP néven is. A „flop” és többes számban, mint „flops” önállóan is használatos, mint a lebegőpontos műveletek száma. Ebben az értelemben a flop kifejezés a műveletek összegét és nem a sebességét jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik