Tech

Amikor egy közösségi oldal törvénykezik

Az internetes kommunikációt szabályozná a legnagyobb kínai mikroblog-szolgáltató - a felhasználókat igazmondásra kötelezné.

A sina.com – tájékoztatása szerint – “az egészségesebb internetes környezet, a rendezett online közösségi élet és a felhasználók jogainak jobb védelme” céljával hozta létre a szabálygyűjteményt. Alapvetően az online közösség tagjainak egymás iránti tiszteletét írja elő, azt, hogy mindenkinek joga van arra, hogy mások ne zavarják, ne sértsék meg, és ne rágalmazzák. A mikroblogok felhasználóinak hírbejegyzéseikkor eredeti forrásra kell hivatkozniuk, s tartózkodniuk kell a téves, valótlan állítások közzétételétől.

A Twitterre emlékeztető közösségi oldal vezetése azt is részletesen meghatározta, hogy melyek a szabálytalanságok, külön kitér a káros és hamis információk, valamint kommentek közzétételének tilalmára, bár egyelőre nem tudni, a “szabálysértőket” hogyan kívánják szankcionálni.

Kiderült az is: a mikroblogok irányításában a jövőben úgynevezett “közösségi bizottságok” kapnak majd szerepet. Az új rendelkezések május 28-ától lépnek életbe. Valószínűleg ezek lépnének a hatóságok helyébe, mikor a “rémhírek” terjedésének megakadályozásáról van szó.

Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek el a mikroblogok által és az internetes oldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük” – húzta alá akkor az internet-felügyelet egyik vezetője, Liu Cseng-zsung.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik