Tech

Megnyitották az internetes hősök terét

Van köztük lovag, Emmy-, Oscar- és Nobel-díjas is - a két utóbbi elismerés ráadásul ugyanahhoz a személyhez kötődik.

A mindannyiunk életét behálózó internet lassan harmincadik születésnapját ünnepli. Röpke három évtized alatt a semmiből egy olyan, szó szerinti világhálóvá nőtte ki magát, amely nélkül civilizációnk már nem tudna megélni. Ahogy a keréktől a fogaskerékig és a szélmalomtól a gőzgépig, úgy természetesen az internet létrejöttéhez és elterjedéséhez is emberek járultak hozzá. Őket és teljesítményüket örökíti meg az utókor számára az Internet Hall of Fame.

Első körben kilenc ország 33 polgára kerül beiktatása – bár természetesen a névsor a későbbiekben bővülni fog -, akiket három kategóriába szerint csoportosították: úttörők, a globális összekötők és az újítók.

Az előbbiben – talán nem meglepő módon – prominens helyet kapott az internet atyjának is nevezett Vinton Cerf, aki többedmagával megalkotta a számítógépeket hálózatba csatlakoztató protokollt. Az utóbbiban többek közt a vizuális böngészést lehetővé tevő Tim Berners-Lee és a mindenhol jelenlévő Linux operációs rendszert létrehozó Linus Torvalds neve jelenik meg. A világháló úttörői és a technológia újítói mellett legalább ilyen fontosak a Global Connectors kategóriában megjelenő egyének, akik az internet terjedéséért tettek nagyon sokat: itt találjuk meg például az Egyesült Államok egykori alelnökét, az Oscar- és Nobel-békedíjas Al Gore-t.

Érdemes a teljes névsorra kattintani, mert biztos, hogy akad olyan díjazott, akinek a neve nem lesz ismerős, munkája nélkül mégsem tartanánk most ott, ahol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik