Tech

Így küzdenek az online rémhírek ellen Kínában

Az állami internet-felügyelet tájékoztatása szerint egy hónap alatt 42 honlapot leállították, és 210 ezer bejegyzésnél is többet töröltek.

Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése a kínai törvények szerint tilos” – húzta alá Liu Cseng-zsung, az intézmény egyik vezetője. Mint mondta, az effajta cselekmények zavarják a közrendet és aláássák a társadalmi stabilitást.

Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük – idézi Liut a Hszinhua hírügynökség, hozzátéve, hogy a felhasználóknak is ébernek kell maradniuk, hogy ne kerüljenek az álhírek hatása alá, időben jelentsék azokat a hatóságoknak.

A rajtaütéseket – “amelyeknek köszönhetően javult az online környezet” – az internet-felügyelet, a távközlési cégek és a rendőri szervek közösen végezték.

Április elején a Twitterhez hasonló két nagy mikroblog-szolgáltatót büntettek a hozzászólások háromnapos felfüggesztésére, mert oldalaikon elterjedt, hogy Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületeinek jelei figyelhetők meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik