Tech

Ezrek álltak sorba embertelen munkakörülményekért

A Foxconn kínai gyárainál tartott toborzást a héten - hihetetlen volt az érdeklődés.

A Microsoftnak, a Hewlett-Packardnak és az Apple-nek is beszállító Foxconn alapvetően két okból szokta megütni az ingerküszöbünket: egyrészről a várható kütyükkel kapcsolatos pletykák, másrészről az öngyilkosságot elkövető (vagy azzal fenyegető) munkásai miatt.

Gyáraiban dolgozni tehát nem leányálom.

Ennek ellenére több ezer munkát kereső kínai regisztrált hétfőn a közép-kelet-kínai Honan tartomány fővárosában, Csengcsouban a Foxconn aznapra meghirdetett toborzásán. A jelentkezők több száz méteres tömött sorokban vártak órákon keresztül – sokan késő éjszakáig. Szintén több ezren jelentek meg kedden a dél-kínai Sencsen városában megtartott toborzáson, ahol egy nap alatt mintegy ötezer új munkást vett fel a vállalat.

A Foxconn tavaly jelentette be, megduplázza munkásainak számát, elsősorban az iPhone-ok gyártásának felgyorsítása miatt. A vállalat 1650 jüan (58 000 forint) kezdő fizetést ajánl, ami később (legalábbis a hirdetés alapján) 2400-3200 jüanra (85 000-113 000 forintra) nőhet, ezen túl ingyen szállást és étkezést biztosít a dolgozóknak.

A jelentkezők egyike úgy fogalmazott, “a cég garantálja a fizetést, nekem ez elég“.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik