Tech

Az Apple-nek dolgozni kész öngyilkosság

Először látott napvilágot az Apple besszállítóinál lévő munkakörülményekről hivatalos beszámoló. Szinte minden szabályt megszegnek, ami csak létezik. Itthon sem könnyű az élet egy összeszerelő üzemben.

Az almás cég számos alvállalkozója olyan munkakörülmények között tartja alkalmazottait, melyek elfogadhatatlanok lennének azokban az országokban, ahol kütyüi olyan népszerűek. Szinte minden egészségügyi, jogi, környezeti, etikai normát megszeg az Apple beszállítói hadserege. A vizsgált 156 gyárból gyakorlatilag nincs olyan, amelyikben minden rendben lenne.

Az Apple kapcsán akkor erősödtek fel a munkajogi aggályok, amikor az egyik legnagyobb beszállítójának, a Foxconnak a kínai üzemében alig öt hónap alatt nyolc munkás lett öngyilkos. A cég elsősorban iPod, iPad, iPhone termékekhez készít alkatrészeket.

Sokan támadták az azóta elhunyt Steve Jobsot, az Apple egyszemélyes vezetőjét, hogy nem lépett fel kellő módon, csak  szóban megvédte a Foxconnt. A gyárban az esetek nyomán, néhány intézkedés mellett a legfontosabb lépés az volt, hogy kifüggesztettek egy erkölcsi parancsolatsort, amelyet betartva a munkások elkergethetik negatív gondolataikat.

Van, ami szabályos?

A mostani jelentés tehát kétség kívül fontos lépés – nemcsak azért, mert az Apple-nél ilyen mértékű transzparenciára még nem volt példa, hanem azért is, mert ennek akár a munkakörülmények javulása is lehet az eredménye.

A jelentés konkrétumait tekintve kiderült, hogy a beszállítók közül:

67 létesítményben fegyelmi büntetésként bérmegvonást alkalmaznak,

24 helyen terhességi tesztet végeztetnek, és 56 egységben nincs szabályozva a terhességgel kapcsolatos jogállás,

93 gyárban a dolgozók 50 százalékánál meghaladta a munkaidő a 60 órát legalább egyszer a vizsgált 12 hétben,

a gyárak túlnyomó többségében jellemző a 6 napos munkahét. Viszont 37 gyárban nem volt rendes a munkaidő-nyilvántartó rendszer,

42 gyárban a fizetési fegyelem sem éppen a legjobb, a többi közt késnek a fizetések, és a fizetési papírokat sem adják ki. Szintén jellemző, hogy betegség esetén nem fizetnek táppénzt, vagy a szabadság idejére nem jár bér.

13 gyárban találtak bizonyíthatóan fiatalkorú munkavállalókat, a leírás szerint, mert nem volt megfelelő ellenőrzés. A vizsgálat leszögezte, ebben nem az Apple a hibás, hiszen a céget megtévesztették. A kritikusok tehát kaptak elég muníciót, azonban az Apple védelmében felhozható, hogy szinte az egyetlen amerikai elektronikai cég, amely megpróbálja kiszűrni a gyerekmunkát.

6000 ember egy soron. Foxconn Chennai.

Kijelenthető tehát, hogy szinte minden beszállító hibás valamiben, az Apple meg is szakította kapcsolatát egynéhányukkal. Az Apple azonban nem nevesíti, mely vállalat miben hibás, így, ha ők tisztában vannak is azzal, hogy melyik cégnél, hogyan mennek a dolgok, a cégek nem kényszerülnek a módszerek megváltoztatására. A valódi változást a teljes nyilvánosság jelenthetné.

Itthon sem vidámság

A magyar beszállítókat, összeszerelőket sem kell félteni. Egy nagy mobiltelefon márka –  nem az Apple – hazai összeszerelő üzemében sem fenékig tejfel az élet. Egy volt dolgozó elmesélése szerint a rettenetes szigorúság okozza a legnagyobb stresszt. Munka közben egy szót sem lehet szólni, mert azonnal szólnak – mondja.  

Ami talán még nehezebb, hogy enni, inni egyáltalán nem lehet a gyártási területen, ami nagyon megnehezíti a munkát, ha figyelembe vesszük, hogy 12 órás műszak alatt egy étkezési szünet van.

A műszak idején ki lehet menni a mosdóba, de csak detektorkapun keresztül. És a gyártósorból egyszerre csak egy embert engedtek ki. Olyan szigorúan veszik, hogy volt olyan eset, hogy amikor nem engedtek kimenni valakit, az a kukába végezte a dolgát.

A detektorkapu, amelyen keresztül kell haladni mindig komoly forrása megalázó helyzeteknek. Ha csipog, először újra át kell menni, ha ismét – ami a nőknél a melltartó miatt gyakran történt – egy kis helyiségben kézi detektorral is átvizsgálják az illetőt. A női vizsgáló még a pólót is leveteti. 

Azt az ételt, amit a cég területén lehet venni – például egy csokit – kivinni nem lehetett a gyárból.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.