Poszt ITT

Luxusvillában dőzsölt a vega

Szereted az önkiszolgáló éttermeket fényűző környezetben? S azt is, ha átjárja a tested a csí? Ráadásul vega vagy? Nem szomorkodj! Nem kell éhezned és otthon kotyvasztanod! Madame Besamel tud neked egy helyet: irány a Magház!

Az Andrássy úton vagyunk. Ha a Kodály köröndtől a Hősök tere felé indulunk, bal oldalon találjuk az objektumot. A leghíresebb magyar sugárútnak ezen a részén előkertes villák és paloták sorakoznak. A 98. szám előkertjében békebeli hangulatú terasz fogadja Madame Besamelt, a vegát. Kávéházi asztalok és székek. A vendégek megrakott tálcával kezükben érkeznek, leülnek, fogyasztanak, napfürdőznek, hallgatják a madarak csicsergését, mélyet szippantanak a virágillatú tavaszi levegőből.

Az önkiszolgáló belső tere felé haladva Madame Besamel már érezi: kezd áradni a csí. Az étterem a nagypolgári luxuspalota pazar átriumában kapott helyet, keleties, színpompás bútorok, indiai kiegészítők sorakoznak. Balra egy ajtó a Paradigma Kuckóba vezet. Nem kell megijedni: ez egy teaház szálas teákkal, valamint vegán, paleo és normál sütikkel, illetve sós harapnivalókkal. Füstölők, szakkönyvek, egzotikus dekorációk.

A nap szabályosan üvölt be az üveges átriumba. A fénykapun áthaladva sorba állunk. Az önkiszolgáló pult felett tábla hirdeti a napi kínálatot. A húsos menük mellett vega és vegán opciók is szerepelnek. Madame Besamel, a vega zöldborsólevest kér (450 forint), tócsnit sajttal és tejfellel (550 forint), mozzarella salátát (790 forint) és mangós-mustáros öntetet (260 forint). Nem volt könnyű a választás, a paletta széles: nagyjából az édesburgonya-krémlevestől a mogyorós tofun át a paradicsomos káposztáig. (Húsevőknek is készítenek egzotikus, magyaros és könnyű fogásokat is – de ez most minket nem érdekel.)

Fotó: Madame Besamel

A tavaszi zöldborsóleves édeskés, jócskán petrezselymes, ám sajnos még nem idei zöldborsóból készült (ami persze érthető, a zöldborsó még bőven primőráru a piacon, vagyis aranyárban adják a kofák). De hát nem győzzük hangsúlyozni: szezonalitás és lokalitás!

Fotó: Madame Besamel

A tócsni szaftos, de nem olajtól tocsogó, friss és fokhagymás. Madame Besamel, a vega szereti, ha a zöldséget (még ha csak krumpliról is van szó) is fűszerezik, ő sosem tartozott a sótlan karalábémajszolók táborába. Boldogan nyugtázza, hogy a lapcsánkához járó tejfel sem vizezett lötty és a sajt sem a legolcsóbb fajta. Szóval a tócsni minősége korrekt. Ami kiemelkedő: az a saláta. Friss és igényes alapanyagokból állították össze, a jégsalátán kívül paradicsom, uborka és csírakompozíció. Meg persze mozzarella. Csinos csatos üvegben tálalják. A mangós mustár pedig igazán izgalmassá teszi ezt a vitaminbombát.

Ha még van időnk, érdemes az előkertben egy kávéval lezárni az étkezést. Ha így teszünk, könnyen lehet, hogy megérint minket a történelem szele. A kávénkat kortyolva a szomszédos palotát szemléljük. Az épületet a háború után Tildy Zoltán rezidenciájává alakították. Még mint a Magyar Királyság utolsó miniszterelnöke költözhetett be ide 1945-ben, de 1946. május elsején már mint a második Magyar Köztársaság első köztársasági elnöke integetett az erkélyről a felvonulóknak. Hogy mit evett Tildy Zoltán a majálison, arról nem találtunk adatot. A tócsnit valószínűleg szerethette, mert felvidéki (losonci) származású volt. Azt viszont biztos nem gondolta, hogy az ominózus május elsejei integetés után, 72 évvel később, lesz a szomszédban egy önkiszolgáló, ahol frissen mérik a lapcsánkát.

Fotó: Madame Besamel

A Magház Önkiszolgáló étterme nem több és nem kevesebb, mint amit egy ilyen intézménytől várhatunk: gyorsan és olcsón kínál ebédet. A kádárkori menzák és önkiszolgálók réméhez képest azonban korrekt minőséget, izgalmas fogásokat és némely ételeknél kiemelkedőt is képes nyújtani.

 

Teszt időpontja: 2018. április 23.

Helyszín: Magház étterem és teaház, 1062 Budapest, Andrássy út 98.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik