Poszt ITT

Lőrinc előtt Viktor 

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 05. 06:30

Földanya havának, Szent Mihály havának ötödik napja nagy és jeles ünnep: Viktor és Lőrinc nevenapja.
Korábban a témában:

Elöl Viktor, mögötte Lőrinc, így helyes.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc miatt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének különleges együttállása szeptember ötödike. Ilyenkor évről évre teljes joggal együtt emlegetjük őket.

Tavaly Jaroslav Hašek (Gyakornokhalál a Kobkán-cégnél) írását ajánlottuk köszöntésként, idén Szabó Lőrincre esett választásunk, hiszen a költő a Lóci óriás lesz versének alábbi sorában váteszként jósolta meg a felcsúti polgármester 2017-es szárnyalását.

Jössz le rögtön a gázresóról?

E látomásos költészet és a névnap kapcsán muszáj emlékeztetnünk arra, hogy Lőrincet igen könnyű összefüggésbe hozni a babérral (laurus), a dicsőséggel, noha szeptember ötödike a hagyomány szerint egyértelműen „rontónap”.

A naptárunkban Viktor (győző) már megelőzi ugyan, de a nép egyértelműen Lőrinc-napként tartja számon a mait. Ilyenkor minden az időjárás változására utal, és bár a dinnyeevést jobb elfelejteni, az eső jó szőlőtermést ígér, ami a borászatai miatt egyáltalán nem mellékes Felcsút polgármesterének.

Orbán Viktornál híresebb Orbán Viktorról nem tudunk, de a felcsúti Mészáros Lőrinc csak második a sorban, hiszen utcát, iskolát nem a polgármesterről neveztek el, hanem az 1466. szeptember ötödikén, tehát éppen Lőrinc névnapon született Mészáros Lőrincről, aki Dózsa György seregében, ceglédi papként lett alvezér. Serege 1514 júliusában Bihar város ostromakor, a Tomori Pállal vívott csatában megsemmisült.

Ő fogságba esett, máglyán végezte.

Hogy ne legyen ilyen szomorú a vége posztunknak, inkább számoljunk: 2017-ből már csak 117 nap van hátra. Ennyi ideje van mindenkinek, hogy még idén megsokszorozza vagyonkáját, és ne üljön a babérján, hanem babérkoszorús pénzköltővé nemesedjen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.