Poszt ITT

Nagy Bandó: Menjetek a francba, NOmentum!

Már a címmel befejezhetném ezt a dolgozatot. De ha már ezzel a felütéssel vágtam bele, csak leírom, miért.

Mondtak már titeket „új Fidesznek”, neveztek benneteket a jövő ígéretének, de nem baj, gondoltam, fiatalok vagytok, gyertek, nyomuljatok! De ha nyomultok, akkor, mint a tengerár, mint egy földet rengető cunami, nem számolgatva, nem mérlegelve, nem betojva, hanem fiatalos hévvel, ahogy hozzátok illik (illene), világmegváltó szándékkal, túlbuzgó energiával és ifjonti temperamentummal.

Nem tudom, ti minek mondjátok vagy gondoljátok magatokat, kíváncsi lennék, mi is a pontos és elérhetőnek gondolt, gondosan kiagyalt célotok. Nem látom, pedig látni akarnám, akarom látni, hogy tudjam, megértek-e legalább néhány fabatkát.

Azon kívül, hogy lenyomtátok az olimpiát, túl sok mindent nem mutattatok föl.

Vannak jól hangzó mondatok, interjúkban nyilatkozott reményt keltő válaszok, de ezeken kívül semmi. Fekete-Győr állandó címlapkép, néha már úgy éreztem, „nyomják Krahácsot!”, ehhez képest semmi igazi jövőkép.

Küldöttgyűlésetek döntést hozott: nem álltok szóba egyetlen ellenzéki párttal sem. Együttműködés és összehangolt jelöltállítás nem jöhet szóba, minden egyéni körzetben lesz jelöltetek, ami jól hangzik.

De tényleg nem volt köztetek egyetlen matekos sem, aki elmagyarázza nektek, hogy egyetlen jelöltetek sem jut be a parlamentbe?

Persze, mindegyiküknek jó elszívó hatása lesz, ez jó és nemes cél: aprózzuk el magunkat, hogy véletlenül se legyen szikra esélyünk se a naggyal, azaz a hatalmassal szemben!

Ha az volt a célotok, hogy a jövőt tervezgessétek, jó ötlet, de ahhoz miért kell nektek elindulni a választásokon? Golyófogónak? Még azzal is többet segítetek, ha négy évig kívül maradtok, nemcsak a parlamenten, hanem kívül a választási küzdelmeken is.

Akit egyetlen cél vezérel, jelesül, hogy „Ő” képviselő lehessen, és négy éven keresztül ott üldögéljen az adott bérért, az nem több mint megélhetési politikus. Aki ennél többre vágyik, az már valaki. Valaki, aki akár a saját karrierjét is föláldozza azért, hogy az ellenzékből létrehozható egyszezonos közösség, egy választási szövetség megcsinálhassa azt, amiről minden ellenzéki alakulat dumál:

megtörténhessen a kormányváltás, azaz Orbánék leváltása.

Lehet, hogy a 106 jelöltetekkel képesek lesztek átlépni a parlamenti küszöböt, de tessék mondani: már a küszöb magassága is eredmény? Lehet egy fiatal társaságnak a küszöb átlépése a célja?  Hát nem az eget kéne ostromolnotok? No, persze, az állam bácsitól kapott 600 millából már alapokat lehet építeni. Ha már most számítgattok a kemény beleállás helyett (vagy mellett), mi lesz, ha összejön, amikor akár a nagy győzelem is a tiétek lehet?

Önzők vagytok: csak magatokra, a politikai karrieretekre gondoltok.

Arra, hogy „most, 2018-ban úgyis a Fidesz győz”, mi már 2022-re gyúrunk, ezzel a választással megcsináljuk magunkat, alapozunk.

Fotó:Bielik István

Gokartozni akartok a forma egyesekkel. Na, jó, dodzsemezni.

Természetesen minden alakulatnak nekimentek, és ezt még el is intézném egy bólintással, nekem is van bajom mindegyikkel, sőt: igazi kormányváltó erőt, és valamit érő, karizmatikus kihívót se nagyon látok (köztetek sem), de azt azért tudom, látom és sejtem, hányan állnának egy (egyetlen) erős ember és egy jobb jövőt sejtető közös erő mögé. Ezeket az ezreket, talán milliókat veszitek semmibe azzal, hogy gyakorlatilag lemondtatok arról, hogy eredménnyel fejezzétek be a jövő évi választásokat.

Nehéz lesz középre húzódni úgy, hogy finnyásan szarozzuk a Fideszt is, a Jobbikot is, a szocikat és az LMP-t is, még ha ez a végén némi eredményt is hozhat.

De mit hozhat a parlamenti küszöb átlépése? Nem többet, mint hogy közelebbről láthatjátok Orbán Viktort és Kövér Lászlót, és megtapasztalhatjátok, milyen érzés, amikor a legjobb javaslataitokat is félresöprik a hatalmon maradók.

Ezt akarjátok? Újabb négy évet abból, amit nyolc év óta ismerünk? Amit már megtapasztaltunk és végigéltünk? Oké, nektek ez újabb négy elcsellózott év, fiatalok vagytok, még lesz mikor és hol behozni. De a mi korosztályunk is itt él. Az a híres-nevezetes „Nagy Generáció”, melynek egy újabb négy év akár az utolsó négy éve is lehet. Nekünk már nem fér bele újabb négy év. Nézzetek vissza, és láthatjátok, hányan mentek már el csak a legjelesebbek közül az elmúlt nyolc esztendőben.

Tudjátok, mi már a gyerekeinkért meg az unokáinkért aggódunk, bár lassan már nem kell féltenünk őket: jól elvannak „németben” meg „angolban”, mi meg Skype-nagyiként követhetjük sorsuk alakulását.

Ha októberre is ugyanígy marad minden, ahogy a küldöttgyűlésetek határozott, nem lesztek több és jobb, mint az a néhány kamupárt, mely (sejthetően a Fidesz segédletével) elindul a választásokon, hogy minden normális ellenzéki közösségtől elszívjon pár tucat szavazatot. Nektek is jut, persze, sokan becsülnek benneteket, de nem tudom, ez a megbecsülés kitart-e majd 2018 kora nyaráig, ha épp rajtatok fog elmenni a győzelem. Ha épp az a pár ezer szavazat fog hiányozni az ellenzéki győzelemhez, melyet rátok pocsékoltak.

Ha így lesz, szeretnék ott lenni a választás utáni dumapartitokon, hogy meghallgassam, mit gondolnak magukról és rólatok a csapatotok okostojásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik