Poszt ITT
Budapest, 2017. február 19.
Mihály Gábor szobrászművész 2014-ben felavatott, nemzeti színekben pompázó 3,5 méter átmérőjű karikákból álló Olimpiai ötkarika című kompozíciója a Duna-parton, a főváros V. kerületében, az Olimpia Parkban.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Egri Viktor: A becsület bajnokai

Egri Viktor
Egri Viktor

2017. 05. 02. 13:39

Korábban a témában:

Attól, hogy valaki jól úszik, vív vagy fut – bármennyire is hajlanánk rá, hogy kövessük – nem biztos, hogy egyben erkölcsi példaként is elénk állítható. Pedig – ahogy a vízből kiemelkedve, mosolyogva a levegőbe csap és egyszerre dobban meg bennünk az összetartozás sámándobja, miközben brillként csillogó cseppek szántják körötte a levegőt; vagy, ahogy kardjával beleszeletel örömittasan a zuhanó sisak mellett a légbe, és mintha ezzel mindannyiunknak egyenlő darabot aprítana az örök büszkeség tortájából – az ég belénk, igen.

Jó múltkor hihetetlen iramban rohanva elérte a buszt egy alak, aki aztán kizsebelte egy utastársát. Egy másik orra előtt viszont bezárta az ajtókat a sofőr. Akik nem elég fürgék ahhoz, hogy elérjék a tömegközlekedési eszközt, még soha nem lopták el az általuk el nem csípett járművön döcögők pénztárcáját. Ebből azt a következtetést levonni, hogy, akkor a lassabbak (kevésbé jól úszók, mindig a találati felület mellé szúrók) sokkal tisztességesebbek volnának, mégis elhamarkodott lenne.

Esetleg csak lehetőség kevésbé kínálkozott a számukra. Amíg reprezentatívnak számító kísérlet nem igazolja, hogy szignifikánsan egyenes vagy – ez esetben – inkább fordított arányosság létezik a sportbeli képességek és a becsületesség között, ilyesmi nem jelenthető ki.

Ha ez megtörténne, egy-egy olimpiai játék egyből egyszerűbbé tenné a bűnöző hajlamú, megbízhatatlan alakok kiszűrését. A nézőtéren csupa bűnügyi szakember meresztené a szemét, ahogy mostanság a menedzserek figyelik a sportolókat. Ez egyben akár kevésbé értékessé is tehetné a világcsúcsokat és aranyérmeket is. Esetleg a gátlástalanok szándékosan titkolnák el adottságaikat. Antidoppingolnának. Az antidopping-vizsgálatok nehézségeiről itt külön nem értekeznék, de kétségtelen, hogy tiszta vizeletek helyett igyekeznék a résztvevők teljesítményfokozóval teli mintával megtéveszteni az ellenőröket.

Persze, lehet, hogy ez nem így lenne, mert mi szégyellni való is volna azon, ha valakiről kiderül, hogy betegesen csal, de mellette mégiscsak ő a leggyorsabban pillangózó, vagy legtöbb súlyt felemelő ember a világon.  Amúgy is minden szentnek maga felé hajlik a keze, a mellúszás pedig gyakorlatilag ezt meg is követeli ütemesen. A mérleg két serpenyőjébe kerültek értéke nehezen összevethető. Attól persze, mégis inkább vele reklámozná hamisított adatokkal propagált luxusautóját a gyártó, mint a becsületesek paralimpiáján dicső utolsó pozíciót elcsípő Teréz anyával. A kevésbé jegyzett -még csak statisztikai torzításra sem igazán képes- forgalmazók járművei maradnának az utóbbinak.

Erkölcsi ügyekben mégiscsak erkölcsi diadalokat elért embereket érdemes követni. A becsület olimpiai bajnokait viszont nehezebb felismerni, gyakran még csak dobogóra sem állítják őket, hogy villogó aranyéremmel a nyakukban, és fejük felett babérkoszorúként tekergő himnusszal megríkassanak minket.

A meg nem kapott jutalomból nem gazdagszanak meg, a rájuk nem szakadó népszerűséggel nem élnek vissza. Nem használják sem politikai, sem anyagi haszonszerzésre.

Könnyű nekik.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.