Poszt ITT

Jászberényi: Ki a térre!

Menj ki tüntetni, de ne a Fidesz ellen tüntess, mert nem egyedül az övék a felelősség, hogy itt tartunk.

A mai napon országszerte tüntetéseket tartanak. A legnagyobb persze Budapesten lesz, de gyakorlatilag minden nagyvárosban találni majd demonstráló csoportokat. Én pedig azért írok neked, hogy kelj fel a számítógép mellől, és menj ki. Menj ki az emberek közé.

Az elmúlt hetekben sok mindent láttunk. Láttuk, hogyan égeti rommá magát a NAV igazgatója, hogyan nyomja a kormányzat kétségbeesve, hogy a „rendes” magyarok velük vannak, a hőbörgők pedig fizetett provokátorok, a „nemzeti összefogás” elleni külföldi érdekek kiszolgálói. Láttunk egymásra mutogatást, bűnbakkeresést, fecnizést.

Kivéve eredményeket. Na, azokat nem láttunk. Minden megy ugyanúgy, ahogyan eddig. Magyarország legjobb barátja Azerbajdzsán lett, néhány képviselőnek pár millióval megint gyarapodott a vagyona, Ildikó kapott tolmácsot és még mindig a NAV elnöke.

Ezért menj ki az utcára. Tartsd azonban fejben: Nem a FIDESZ, nem Orbán Viktor, nem is Vida Ildikó ellen mész tüntetni. Annak semmi értelme nem lenne. Ne legyenek illúzióid, pontosan tudod, hogy ezek a nevek teljes mértékben esetlegesek 1989 óta. Tök mindegy, ki van hatalmon, a mentalitás ugyanaz.

A Magyar Köztársaságért menj el tüntetni. Azért a köztársaságért, melyet meg kell menteni. Melynek épp olyan ellenségei a komcsik, mint a konzik. Melyen sosem történt rendszerváltás, mely átláthatatlan, ahol bármit megtehet a hatalmat gyakorló elit. Mindezt a lehető legarrogánsabb módon.

Azért menj ki, hogy legyen ennek végre vége már. Hogy legyen végre vége a színjátéknak, ami ebben az országban huszonöt éve zajlik. Hogy befejeződjön végre a nyavalyás rendszerváltás. Vagy kezdődjön végre el.

Nézz a melletted állóra. Ne arra gondolj, miben más a véleményetek, hanem arra, hogy miben értesz egyet vele. Ő is ugyanolyan magyar, mint te. Nincsenek „magyarabb” emberek, hiába szeretné ezt elhitetni valamelyik politikai garnitúra. Csak magyarok vannak.

A Magyar Köztársaság pedig veszélyben van. Kiderült, hogy az adóhatóság kiszolgálja a politikai korrupciót, hogy nincs jogbiztonság, hogy olyan üzletek köttetnek meg a hátad mögött és a tudomásod nélkül, melynek levét még harminc évig fogod inni. Veszélyben van, hogy ingyenesen juss az információhoz, hogy gyülekezhess, hogy véleményt formálhass.

Veszélyben van az európaiságunk. Megint túl közel jött Oroszország.

Menj ki tüntetni, de ne a Fidesz ellen tüntess, mert nem egyedül az övék a felelősség, hogy itt tartunk. Tüntess az országért, ahol élsz. Vagy ahol már nem élsz, de a nyelvén álmodsz. Ez a pici és érthetetlen nyelv az anyanyelved. Meghalni is ezen az anyanyelven fogsz, erről kétségeid se legyenek.

Tüntess azért, hogy a politikusok ne legyenek érinthetetlenek. Hogy ez a már mindenhol nagykorú, huszonöt éves mentalitás eltakarodjon az országból. Hogy a politikus ne nézhessen le és röhöghessen ki, amikor számon kéred, miből van neki luxusvillája és Armani-öltönye, hanem remegjen. Ne hihesse senki sem többé, hogy következmények nélkül minden megtehető.

Tudom, nincs több bőr a hátadon, és azt is tudom, egyszerűbb lenne elmenni az országból. Ez lesz, ha nem járunk sikerrel. De meg kell próbálnunk. Most kell rendbe tenni ezt az országot, mert most van erre az utolsó lehetőség. Nagyon egyszerű dolgokkal kell kezdeni. Például, hogy lezárjuk a múltat. Aki tényleg kommunista volt, az ne politizálhasson. Lássuk, kik voltak azok: hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat.

Meg kell akadályozni, hogy leépüljön a bíróság, az ellenőrző rendszerek. Meg kell akadályozni, hogy korrupciós érdekek mentén szülessenek törvények. Feleljenek a politikusok teljes vagyonukkal a döntéseikért. Ne legyenek oligarchák. Ne legyen senki se érinthetetlen. Minden mutyinak legyen következménye.

Azt hiszem, attól függetlenül, hogy te mit gondolsz, ezekben egyetértünk. Éppen ezért menjünk ki tüntetni. Ne a Fidesz ellen, de az elmúlt huszonöt év miatt. Ne is ellen, hanem a Magyar Köztársaságért.

Mert a Magyar Köztársaság az te meg én vagyunk. Meg azok, akik ezt a gyönyörű, külföldiként megtanulhatatlan pici kis nyelvet beszélik. Hidd el, több dologban értünk egyet, mint elsőre tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik