Poszt ITT

Önökért féltjük a magyar sajtó szabadságát

Amikor ma délután több ezer magyar újságíró az utcára vonult, azt nem csak maguk miatt tették. Nem szórakozásból, nem jókedvükben. Hanem olvasóik, nézőik, hallgatóik miatt. Igen, például Önért, kedves olvasó!

Nagyjából 10 éves lehettem, amikor eldöntöttem, hogy újságíró leszek. Általánosban néhány haverral közösen csináltuk az iskolaújságot. Filmekről írtunk, zenékről, vicces sztorikról, tanárokról, órai elszólásokról. Visszagondolva inkább aranyosnak mondanám, mint jónak, akkoriban azonban, amikor kezembe vettem egy olyan nyomtatott lapot, amin szerzőként a nevem szerepelt, úgy éreztem magam, mint Leo DiCaprio a Titanicban: a világ királyaként.

Később jöttek más karrierötletek, de mindig visszatértem az újságíráshoz. Hiába, az ember nehezen felejti el az első szerelmét. Az enyémet Anitának hívták, de az egy másik történet :)

A magyar médián belül göröngyös az út. Ahogy egy erdélyi barátom mondja az autóval szinte járhatatlan utakra: „kicsit sziklás”. Az újságírásért képes voltam ingyen, vagy pofátlanul kevés pénzért napi 16 órát dolgozni. Voltam olyan helyen is, ahol a főnök politikushaverja néha odaszólt, miről kellene anyagot készítenünk. Emlékszem, egyszer rám telefonáltak, hogy hívjuk be a tévébe stúdióvendégnek az alpolgármestert. Én megkérdeztem: „Milyen apropóból?” A válasz egy vállrándítás volt: „Találjatok ki valamit. A lényeg, hogy beszélhessen.”

És beszélt. Nyilván.

Egy ilyen helyen azonban nem marad sokáig senki, aki nem szeret belehazudni a nézők, olvasók képébe. Eljöttem hát, és ha nehezen is, de sikerült olyan helyeket találnom, ahol nem valamilyen érdekcsoportokért, nem a főnök politikus haverjaiért dolgozik az ember, hanem…

Kitalálják? Önökért!

Lehet ezt naiv szentimentalizmusnak tekinteni, de újságíróként mégiscsak az a lényeg, hogy kérdezzünk, hogy megmutassuk, hogy ott legyünk, hogy segítsünk, elgondolkoztassunk, szórakoztassunk, és ha kell, leleplezzünk. Önök: az olvasók, a nézők, a hallgatók miatt.

És akkor jön egy ilyen origós sztori.

Ha a pletykák igazak Sáling Gergő távozásáról, ha valóban olyan nyomást tud gyakorolni a politika egy piacorientált médiacégre, ami egy független, kiegyensúlyozott, szakmailag topon lévő újság főszerkesztőjének kirúgásához vezet, akkor nem túlzás az a gondolat, ami miatt rengeteg médiamunkás ma délután az utcára vonult:

Tényleg veszélyben van a magyar sajtószabadság.

A keddi tüntetésről Oroszi Babett és Petkó Ricsi forgatott egy videót:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik