Belföld

Kiállnak a szerkesztőségek az Origo mellett

Az Index, a 444 és az Átlátszó is szolidaritását fejezte ki az Origo szerkesztőségével, miután leváltották Sáling Gergő főszerkesztőt.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy ugyanaz a Lázár János rúgatta ki Sálingot, aki ráküldte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a Norvég Civil Alap támogatásával működő civilszervezetekre. Munkatársaik szolidaritásukat fejezik ki a leváltott főszerkesztővel, és csatlakoznak a ma esti szimpátiatüntetéshez. Olvasóikat is arra biztatják, hogy csatlakozzanak a megmozdulásokhoz. “Állítsuk meg együtt Lázár János ámokfutását!” – írják.

Az Index arról ír, hogy Magyarországon folyamatosan lehet és kell aggódni a sajtószabadságért. A legerősebb bástyák évek óta az online sajtóban vannak, az Origo és az Index egymás legnagyobb versenytársa volt, jó újságot pedig csak erős versenytársak mellett lehet készíteni. Az Index nem fogadja el, hogy az Origo a “változó médiafogyasztási szokásokhoz való alkalmazkodás” miatt vált meg főszerkesztőjétől, mivel a lap Sáling főszerkesztősége alatt épp új lendületet vett. Úgy vélik, hogy a médiában mostantól senki nem lehet nyugodt, mivel a kormányzati érdekérvényesítés elérte a független sajtó személyi döntéseinek szintjét.

A 444 szerint az Origónál dolgozók régóta látják, hogy a politikusok panaszkodnak a lapot kiadó cégnél. Sáling novemberi kinevezése óta a médiafogyasztási szokások nem változtak. Azt írják, az újságok azért vannak, hogy odafigyeljenek a politikusok jogsértéseire, az, hogy az Origo pert nyert a Miniszterelnökség ellen és magyarázkodásra kényszerítette Lázár Jánost, siker. Azt írják, hogy az Origo legfontosabb hagyománya a kiegyensúlyozottság volt, a tényekre koncentráltak, így a kormány üzenete kemény – “nem kell ellenzékinek lenned ahhoz, hogy véged legyen”. A 444 szerint az Origo többé nem hírlap, ahol nem lehet beszámolni a hatalom viselt dolgairól, ott nem lehet újságot írni. A kormány agresszivitását feleslegesnek gondolják, hatalmuk túl is van biztosítva, így a média további szorongatása puszta gonoszság.

A HVG Facebook-oldalán jelezte, hogy kiáll a független magyar sajtó mellett. “Már múlt kedden sejtettük, hogy ez egy nagyon fontos cikk, de mára derült ki, hogy mennyire” – írták, megosztva az Origo cikkét Lázár János kétmilliós hotelszámlájáról.

A Hír24-nél is szolidarítunk origós kollégáinkkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik