Poszt ITT

AlMa: Radikális béremelést!

pénztárca (pénz, pénztelenség, )
pénztárca (pénz, pénztelenség, )

Az Alternatív Magyarországért (Alma) szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalása szerint nincs épeszű oka az alacsony magyar béreknek.

A formálódó szervezet szerint a magyar gazdaság egyik nagy csapdahelyzete, hogy a termelékenységhez köti a béreket, miközben mindenki tudja, hogy a belföldi fogyasztás csak akkor indulna el, ha az embereknek lenne pénzük a vásárlásra, tehát az egyre magasabb bérek felé kellene versenyezni. A versenyképességnek nincs köze az olcsóbb munkaerőhöz.

Az AlMa szerint tarthatatlan, hogy míg a magyar átlagos termelékenység a nyugat-európai kétharmada, addig az átlagjövedelem annak az alig fele, vagyis egy átlagos magyar keresete csak harmada az átlagos EU-polgárnak. Európában nagyjából három és fél óra kell ahhoz, hogy valaki megkeresse a magyar létminimumra valót.

A termelékenység növeléséhez átgondolt foglalkoztatási, oktatási és képzési rendszer kellene. Korábbi számítások szerint a átlagtermelékenység 20 százalékpontos növelése a bérek 100 százalékpontos emelését jelenthetné. Dupla bruttó bérből a magyar családok megélnének, elkezdenének szolgáltatásokat vásárolni, munkát adnának másoknak, nőne a foglalkoztatás. Megduplázódna az adóbevétel.

A formálódó párt szerint tarthatatlan, hogy Magyarországon 7,5 euróba került 2012-ben egyórányi munka elvégeztetése átlagosan, miközben az EU átlaga 27 euró körüli. Ráadásul a legtöbb országban 2012-ben nőtt a munkaerőköltség, de Magyarország azok között volt, ahol csökkent: 4,6 százalékkal, és még ez is kevés volt ahhoz, hogy jelentős ipari beruházásokat vonzzon az országba.

Az AlMa szerint az előző és a jelenlegi kormány is komoly hibát vét a külföldi tőkére alapozott modernizációs stratégiával, amikor olcsó bérekkel, adókedvezményekkel csalogatja a multikat, ahelyett, hogy a hazai kkv-szektor és a tradicionális sikerágazatok (élelmiszer- és gyógyszeripar) feltőkésítésére helyezné a hangsúlyt.

Az AlMa egyelőre nem akar a nyilvánosság elé állni, de ígérete szerint szakértői véleményét rendszeresen megosztja az FN24 olvasóival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik