Poszt ITT

AlMa: a rezsi és a benzinár is csökkenjen!

Unortodox megoldást javasol a magas benzinár ellen az AlMa.

Szerdán ugyan tovább esett a benzinár, bruttó 8-8 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt, de az alakulóban lévő Alternatív Magyarországért szerint ez kevés. Az AlMa tarthatatlannak tartja, hogy a hazai autóstársadalom a jövedelmének jelentős részét kénytelen a benzinkutakon hagyni. Egy liter 95-ös üzemanyag 430 forintos árából ugyanis több mint 90 forint az áfateher és 116 forint a jövedéki adó.

A benzinárba ezenfelül beépítik a kis és nagykereskedelmi árrést, valamit az orosz kutatási és kitermelési díjat és az orosz állami adókat is. További részleteket a benzinár alakulásáról itt talál.


Fotó: Kummer János

Az AlMa gazdasági tagozata ugyanakkor azt tartaná kívánatosnak, ha a literenként Moszkvába kerülő száz forintok egyharmadát egyszerűen visszatartanánk, így több mint 30 forinttal csökkenne az üzemanyag ára. Közleményük szerint „félredobják az ortodox közgazdaságtant és elfogadják, hogy a múlté az a közgazdasági alaptétel, mely szerint a benzin árrugalmatlan termék”.

Az induló alakulatnál azzal számolnak, hogy az olcsóbb benzin jelentősen növeli a fogyasztást, magasabb adóbevételhez juttatva így az államot. A befolyó többletet pedig a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére, valamint a budapesti P+R rendszer kiépítésére és a közösségi közlekedés megerősítésére fordítaná a leendő párt.

Az AlMa egyelőre nem akar a nyilvánosság elé állni, de ígérete szerint szakértői véleményét rendszeresen megosztja az FN24 olvasóival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik