Poszt ITT

Eltűnt Matolcsy

Rég nem volt ilyen. Matolcsy-publicisztika nélkül jelent meg a Heti Válasz.

A volt nemzetgazdasági miniszter hetente osztotta meg gondolatait a hetilap olvasóival, de a jegybank elnökeként is írt, például arról, hogy „2012 igazi rejtélye nem az, hogy miből jött a visszaesés. Sokkal inkább az, hogy miért nem lett lényegesen nagyobb?”.

Matolcsyt érdemes volt olvasni, hisz ő már az év elején – amikor mindenki azt találgatta, tényleg ő lesz-e az MNB-elnök – megírta, hogy új játékot játszana. Még miniszterként elmélkedett arról, milyen pozitív végösszegű játék lehetne, ha „mindenki dolgozna, aki dolgozni akar”.

Matolcsy prognózisa szerint mindenesetre 2013-tól több pénz marad a családoknál, csökkennek a rezsiköltségek, több pénz megy beruházásra, sőt fogyasztási fordulat jön. „Az igazi fordulatot az hozza majd, hogy a jegybank vezetése a kormányzati tervek első számú stratégiai partnere lesz” – zárja még tavaly év végén vízióit.

Matolcsy írás helyett most vélhetően dolgozik, a hírek szerint éppen „tisztogat” az MNB háza táján és gyűjti az unortodox ötleteket új munkatársaitól, de nem kell aggódnunk, hiszen tőle tudhatjuk azt is, hogy jobb idők jönnek, „mert jól halad az ország megújítása. Jönnek a jobb idők, mert jöhetnek: túléltük a Magyarország elleni elsöprő erejű, de végül kudarcba fulladt nagy támadást”, és nem mellesleg megőriztük “a politikai stabilitást, így esélyünk nyílt a 2013-as év megnyerésére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik