Belföld

Matolcsy: “…sokan nem bírják már sokáig”

matolcsy györgy (matolcsy, )
matolcsy györgy (matolcsy, )

A volt nemzetgazdasági miniszter szerint „2012 igazi rejtélye nem az, hogy miből jött a visszaesés. Sokkal inkább az, hogy miért nem lett lényegesen nagyobb?”.

Immár jegybankelnökként írt jegyzetében Matolcsy György a Heti Válaszban ezúttal arról értekezik, mi okozta a tavalyi év gazdasági visszaesését. Megismétli, milyen bajt okozott az aszály, ami bármikor megismétlődhet, amíg nem térünk át az öntözéses gabonatermelésre, és a súlypont nem helyeződik át az állattenyésztésre, a zöldség-gyümölcs ágazatra.

Szerinte tavaly 500 milliárd forintnyi uniós pénzből finanszírozott beruházás maradt el, de javulhat a helyzet, ha idén az 1500 milliárdnyi beruházás összejön. Matolcsy György hibának tartja, hogy a „jegybank nem működött együtt a kabinettel a növekedés érdekében, és a családok óvatossá váltak a hitelfelvétel terén”.


Fotó: Neményi Márton

Matolcsy úgy véli: a cégek „egy ideig bírják hitel nélkül, azután elbocsátanak és csődbe mennek: sokan nem bírják már sokáig”. Új világ jön – ígéri a frissen kinevezett MNB-elnök, aki szerint „a kormány és a jegybank stratégiai szövetsége képes bővíteni a hazai vállalkozások forrásait: ez a növekedési fordulat kulcsa”.

„Dinamikus és tartós növekedés akkor lesz, ha egyszerre javul a hazai vállalkozások tőkéhez, hitelhez, piachoz, tudáshoz való hozzáférése, miközben megőrizzük, a költségvetési konszolidáció eredményeit. Jók az esélyeink” – zárja sorait Matolcsy György.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik