Poszt ITT

Influenza: aki beteg, maradjon otthon

Magyarországra is elért a nyugat-európai influenzajárvány. Még nem késő beadatni a védőoltást - figyelmeztet a járványügyi szakember.

Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma – derült ki az Országos Epidemiológiai Központ szerdai jelentéséből. A megelőzésről, a vakcináról és a tünetekről dr. Ócsai Lajost, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetőjét kérdeztük.

Az influenzavírusok melyik típusáról van szó?

Az elmúlt héten az influenzavírust tíz beteg szervezetében mutatták ki, hat esetben a B, négy esetben az A vírust (H3N2) azonosították. Mindkettő ellen védettséget nyújtanak a védőoltások, mivel a vakcinák tartalmát a WHO határozza meg, ezért mind a térítésmentesen megkapható, mind a patikai forgalomban lévő készítményekben ugyanaz van.

Hány beteget regisztráltak?

A 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok több mint 36 százalékkal több beteget (15 600 főt) regisztráltak, mint az előző héten. Február 6-12. között Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma.

Melyek az influenza tünetei?

Az influenza jellemző tünetrendszere a hidegrázás, láz, fejfájás, borzongás, rossz közérzet. Ezeket követik idővel a felső légúti megbetegedések: torokfájás, száraz köhögés.

Még nem késő beoltatni magunkat influenza ellen?

Még mindig érdemes oltatni, de sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem áll rendelkezésre elegendő idő a védettség megszerzéséhez, és ilyenkor általában a vakcinát hibáztatják. Fontos: a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges, de minél többen oltatják be magukat, annál kisebb lesz a járvány, mivel a vírus annál nehezebben talál magának megfertőzhető alanyt. Eddig csaknem 1 millió ingyenes védőoltás fogyott, a patikákban pedig több mint 160 ezer vakcinát adtak el.

Az oltáson kívül mit tehetünk még a megelőzés érdekében?

Az ilyenkor szokásos személyi higiéniás előírásokat érdemes betartani: rendszeres kézmosás, megfelelő zsebkendőhasználat, valamint, aki beteg, maradjon otthon és gyógyuljon meg, mielőtt megfertőzne másokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik