Belföld

Itt az influenzajárvány

Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentésében.

Az elmúlt héten ismét emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, az influenzavírust tíz beteg szervezetében mutatták ki, hat esetben a B, négy esetben az A vírust azonosították.

A 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok több mint 36 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. Február 6-12. között Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével mindenhol emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma.

Zala és Pest megyében az orvoshoz fordulók száma több mint másfélszerese volt az országos átlagnak. A legkevesebb beteget Nógrád, Baranya és Veszprém megyében regisztrálták.

A legtöbb beteg – több mint 40 százalék – a 15-34 éves fiatal felnőttek korcsoportjából került ki, de a 35-59 közöttiek aránya is több mint 26 százalék volt. A betegek csaknem 7 százaléka volt 60 éven felüli.

Az OEK a jelentésében arra is kitért: bár összességében a betegeknek csak egynegyede volt gyermek, az elmúlt héten 6 és 14 év közötti gyermekeket vittek leggyakrabban influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Kiugróan magas volt a gyermekek aránya (több mint 68 százalék) Csongrád megyében.

Egy Nógrád megyei szociális otthonban 185 gondozott közül 26 betegedett meg influenzaszerű tünetekkel, ezért az intézet területén látogatási tilalmat rendeltek el. A betegek légúti mintáinak vizsgálata folyamatban van.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Azóta egyre több országban ütötte fel a fejét a betegség. A szervezet igazgatója szerint egyelőre korai azt találgatni, hogy az idén mérsékelt vagy súlyos lesz-e az influenzaszezon Európában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik