Poszt ITT

Zombifenyőkkel öli az ünnepet a köztévé

Karácsonyfákhoz dörgölőztek a musicalszínészek A Szövetség bibliai vetélkedő zenés beharangozójában. Hogy a képernyőn pontosan mi történt, nem tudjuk.


Az “okos családok vetélkedője” januárban indul

Be kell vallanom: vétkeztem. Pontosabban csaltam. Hogy miért, az is kiderül mindjárt. Az egyik oldalon ugye ott van a köztévé A Szövetség című januárban induló műsora, mely már szlogenében is kirekesztő. A bibliai témájú kvízshow tételmondata szerint „az okos családok vetélkedője”. Tehát NEM azoké a családoké, akik keresztény genezis nélkül tengetik mindennapjaikat. Erőltetett értékrend. Megint. A másik oldalon pedig ott van a színházba nem járó/félanalfabéta nagymagyar radikálisok céltáblája, Alföldi Róbert, aki nemzetis darabjaiban oda-odapörrent a kétharmadnak. Alföldit kedvelem. Tényleg. Rendezéseit meg még inkább. Alföldi ugyanis okos, tehetséges, modern művész. Rendezőnek briliáns, színpadi színésznek kiváló, tévés színésznek kevésbé. Fogalmam sincs, miért vállalta el, hogy ő rendezi A Szövetség beharangozó karácsonyi műsorát, a Fenyőtáncot. A csalás pedig emiatt lett csalás. Mivel Alföldit kedvelem, e karácsonyi izé elé is bejglivel és pozitív sztereotípiákkal ültem. Gondoltam: kirekesztés ide, okos családok oda – csak jó lesz. Nem lett.

A jó hír: hála az intelligens tervezésnek, a műsornak semmi köze nem volt a januárban induló vetélkedőhöz. Maximum annyi, hogy a show leendő showmanjei is szerepeltek benne. A rossz hír: hogy a műsor pontosan mi volt, nem tudni. Daljáték talán. Gála. Passz. Ripacskodó, teátrális, koncepciótlan, ájtatoskodó karácsonyi dalolás, a föld alól (színpadi süllyesztőből) támadó egyenfenyőkkel, és kínos színészi játékkal. Huszonöt évvel ezelőtt talán jó lett volna, ma inkább fura, feszengésre késztet. A vidám, vasárnapi hangulat mélypontja vagy az ávemáriázás közben felsejlő, kamerába lassan beforduló mosolygós gyermekarcok montázsa, vagy a magyarosított amerikai dalok éneklésekor a kétméteres fenyőkhöz kéjesen dörgölőző musicalszínészek bizarr tánca volt. Döntsék el Önök.

Hallottam egyszer egy történetet. Kedves ismerősöm fenyőfát szeretett volna vásárolni karácsonyozás céljából. Igényei szerint magasat, kétmétereset, szépet, terebélyeset. Vett is: a fenyőárus körbeforgatott előtte egy lucot, a bolt megköttetett. Mikor azonban otthon kibontotta az árus által összekötözött fenyőt, kiderült, hogy a fa törzsét megfúrták és pluszágakat szúrtak bele, hogy a ritkás luc így tűnjön álom-karácsonyfábbnak. Valahogy ilyen volt ez a gálaműsor is. Hamis. Amolyan köztévés. Megtekintését semmilyen korosztálynak nem ajánljuk.

Egy valamire talán jó lehet. Ha az emberi jogokra kínosan érzékeny MTVA a Kunigunda utca előtt éhségsztrájkolóknál alkalmazott (majd hirtelen abbamaradt) karácsonyi popslágeres kínzást szórakoztatást magasabb szintre kívánja emelni, akkor ajánljuk, szerezzenek be projektorokat, mélyládákat, még hangosabb hangszórókat, és mehet is a végtelenített gála a tévészékház falára vetítve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik