Nagyvilág

A diktatórikus Magyarországtól félhet az EU

A gazdasági válság miatt ostrom alá kerültek a demokratikus értékek Európában, aminek legjobb példája Magyarország.

A diktatúra felé tartó Magyarországról írt a gazdasági válság „ijesztő” politikai hatásairól szóló véleménycikkében Paul Krugman a The New York Timesban. A Nobel-díjas közgazdász szerint egyre biztosabbnak tűnik egy európai recesszió, amely a megszorításokkal együtt haragot szült az emberekben, teret adva a populista szélsőjobboldali pártoknak Ausztriától Finnországig. A demokráciába vetett hit pedig azokban az országokban csökkent leginkább, amelyek a legnagyobb gazdasági visszaesést szenvedték el, írta Krugman, kijelentve: Magyarországon jelenleg is zajlik a demokratikus intézmények aláásása.

A meghatározó véleményformáló közgazdász szerint a magyar demokráciára nem „az 1930-es évek rémálmaként” jellemzett Jobbik jelenti a közvetlen veszélyt, hanem a kormányzó Fidesz. A részben gazdasági okok miatt elsöprő választási győzelemmel hatalomra került Fidesz „úgy tűnik, mindent megtesz azért, hogy maradandóan kezében tartsa a hatalmat” – közölte a cikkíró.

A Fidesz egymást kiegészítő intézkedésekkel igyekszik elnyomni az ellenzéket – írta Krugman. A választási törvény módosításával úgy alakítanák ki a választókörzeteket, hogy szinte semmi esélyük ne legyen más pártoknak a kormányalapításra. Az igazságszolgáltatás függetlensége sérült, a bíróságokat pártos emberekkel töltik fel, a közszolgálati sajtót a párt szócsővé változtatták, a független sajtó támadás alatt áll, egy alkotmánymódosítással pedig gyakorlatilag betiltanák a vezető baloldali pártot – írta a neves közgazdász.

Ezek így együtt a tekintélyelvű hatalomgyakorlás visszaállítását jelentik Európa szívében a demokrácia vékony álcája alatt, és példa arra, hogy mi történhet szélesebb körben, ha a folytatódik a gazdasági válság – jelentette ki Krugman. A Nobel-díjas közgazdász szerint nem szabad a „nem olyan rossz” csapdájába esni: csak azért, mert nincsen egy Hitler a láthatáron, a „baljós európai politikai trendeket” nem szabad félvállról venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik