Poszt ITT

Geszti: nincs túl jó bőrben az ország

A dalszerző és reklámszakember úgy véli, ha, kisebb eséllyel is indulunk az Eurovíziós Dalfesztiválon a többi országhoz képest; ő mégis nevez, rögtön - akár - három csapattal is.

2012-ben is indít együttest vagy előadót Magyarország az Eurovíziós Dalfesztiválon. Tóth Gabi és a Sugarloaf mellett biztosan benevez Geszti Péter is, aki egy vagy több csapatával áll rajthoz. December 20-ig pályázhatnak az előadók, szerzők olyan dallal, amely 2011. szeptember 1-je előtt még nem hangzott el fellépésen, és nem is adták ki. A három percnél nem hosszabb szám lehet magyar és angol nyelvű is. A részletekről az X-Faktor mentorát kérdeztük.

Tudod már, hogy melyik csapatoddal nevezel? Esetleg mind a hárommal?

Amennyiben ez lehetséges, igen. Az lenne a jó, ha tudnának nevezni a gyerekek. Van olyan dal, ami már elkészült, és vannak olyanok, amelyek még nem. Ettől függetlenül ez egy erős szándék jelen pillanatban, és ha minden úgy hozza, jó lenne benevezni. Konkrét választásom jelen pillanatban még nincs: amelyik csapat dalát elég jónak érzem, azt mindenképpen támogatom. Körülbelül két hét, míg kiforrja magát a dolog. Ez ugyanis nem csak tőlem függ. Nem tudom például, hogy a kiesett csapataimat ki fogja menedzselni. Elvben akár mind a hárommal beneveznék, csak még én sem tudom, hogy mindannyian meg tudnak-e felelni a nevezési kiírásnak.


Fotó: Kummer János

Min múlik, hogy nevezhetnek-e?

Nagyon sok mindenen. Többek között, hogy kinek, hogy áll a dala. Emellett elég szigorú és szűk az a rendszer, amibe nevezni lehet, és kérdés, hogy beférnek-e a mentoráltjaim, és ez alatt nem csak a határidőt értem. Hallottam például, hogy idén a dalokat akarják versenyeztetni és azokhoz akarják párosítani a versenyzőket. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy ha írok egy dalt, akkor azzal az én versenyzőm is indul majd. Ez viszont elgondolkodtatja az embert.

Mi a megérzésed, melyik csapatodnak jósolnál nagyobb esélyt egy nemzetközi dalversenyen?

Ha konkrétumokat szeretnél hallani, akkor annyit tudok mondani, hogy az Ikrek dala van már készen. A többieké még nincs. Meglátjuk, hogyan forrják ki magukat a következő két hétben.

Azon nem gondolkodtál, hogy egy másik mentor esetleg nagyobb eséllyel induló versenyzőjével készülj? Tavaly Wolf Kati ugyan nem a te mentoráltad volt, mégis társszerzője voltál a „Szerelem miért múlsz” című slágerének.

A sors hozta tavaly is, és a sors hozhatja idén is. Ha valaki megtalál egy hiper jó dallal, és azt mondja, hogy ő ezt XY előadónak szeretné, és nekem nagyon tetszik a dal, valamint kedvelem az előadót is, akkor lehet, hogy megírom neki. Azt gondolom, csak azt szabad csinálni, amit nagyon szeretsz, és amit nagyon jólesik csinálni, amiben nagyon hiszel. Eddig még senki nem talált meg ilyen dallal, akik pedig még versenyben vannak, azok nem ezzel foglalkoznak, hanem az X-Faktorral.

Mit gondolsz, mennyi esélyünk lehet jövőre az idei eredmény alapján? Wolf Kati helyezése sokak számára csalódás volt, jobbra számítottunk.

Mindig azt szoktam mondani, hogy ha bármelyik labdarúgó-Európa-bajnokságon 16-ból a nyolcadikok lettünk volna, tehát ha a félpályán végeztünk volna, akkor boldogok lennénk mindannyian. Kati így végzett: 44-ből 23. lett. Másrészt pedig ez gyakorlatilag kitalálhatatlan, hiszen voltunk mi már hetedikek, kilencedikek is, és voltunk már sokkal hátrébb is. Ez mindig az adott évnek a dalától, előadójától és most már egyre inkább azt gondolom, hogy a produkciójától függ. Nem elég egy jó dal, hanem egy profi produkció is kell mellé.

Az adott országtól és annak megítélésétől nem függ?

De, nyilván függ attól is egy kicsit. Ebben a tekintetben most sajnos kisebbek a sanszaink. Nem vagyunk valami jó bőrben, ami a megítélésünket vagy épp a belső lelkiállapotunkat illeti. De ne felejtsük el, hogy a válság más országokat is megrázott, tehát ilyen értelemben nem szabad elveszítenünk a hitünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik