Poszt ITT

Kispál: “A saját gyerekemnek tekintem”

Lemezbemutató koncertre készül a Velőrózsák zenekar. Kispál Andrással beszélgettünk.

Hamburgerkovács címmel megjelent a Velőrózsák zenekar első lemeze, melynek bemutatóját pénteken tartják az A38 hajón. Villáminterjú Kispál András gitrárossal.

 

Több mint egy év telt el a Kispál és a Borz feloszlása óta. Mennyit változott azóta az életed?

A Velőrózsákkal folytatom ugyanazt, amit eddig csináltam, de nyilván kisebb méretben. Zenélek továbbra is. Igazából ehhez értek. Már amennyire ehhez értek.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Ennyi idő elég volt, hogy lezárd azt a korszakot?

Hát azt le kellett zárni. Vége volt, elmúlt 23 év. Tovább kell lépni.

Az új zenekar beindításakor hátrányt jelentett az, hogy te ismert vagy, vagy ez inkább előny?

Is-is. Annyiból előnyt jelent, hogy nem kell bemutatkoznom, de nagyobbak az elvárások is. Folyamatosan mennek az összehasonlítgatások.

Mennyi idő kellett a lemez dalainak összerakásához?

Valamennyi megvolt már tavaly. A Kispál és a Borz utolsó tavaszi turnéján írtam néhány számot, de nagy hajrá volt az utóbbi hónapokban. A Gödörben volt koncertünk tavasszal, tehát már akkorra kész volt egy műsor, de a mai napig is változnak, illetve készülnek a dalok. A most megjelentő lemezen az egyik szám a felvétel napján állt össze.

Ki írta a szövegeket?

Elég vegyes felvágott. Én is írtam szövegeket, de a nagyobbik részét az énekesünk, Pavlicsek László. Meg kell említenem Püspöki Pétert is, aki külsősként három számhoz írt szöveget.

Nem egy helyen laknak a zenekari tagok. Hogyan dolgoztok?

Az internet sokat segít. Ha kész van egy-két ötlet, akkor elküldjük egymásnak. Mivel pécsi és budapesti tagok is vannak a zenekarban, nem tudunk túl gyakran találkozni. Ha összeállnak az ötletek, akkor vagy ők jönnek Pécsre, vagy mi megyünk Pestre. Egyébként sokkal többet próbálunk, mint a Borzzal.

Milyen helyeken szeretnétek játszani a lemezbemutató után?

Kis klubokban és művelődési házakban szeretek játszani, de az utóbbi években erre nem nagyon volt lehetőség, mert a Borzzal inkább fesztiválokon léptünk föl. Egyébként játszunk ahol lehet, mert a mai világban nem nagyon lehet válogatni. Elég nehéz a kulturális életben bármit is csinálni.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Van-e a zenekarnak megcélzott korosztálya?

Nincs célközönség. Ennyire nem tudatos az egész, de ha a szövegeket nézi valaki, azért inkább a húsz fölöttiekről szólnak a számok.

Milyenek az eddigi visszajelzések?

Vegyesek, de most, a lemez megjelenésével dől igazán a dolog. Az igazi visszajelzés az lesz, hogy a lemezről megjelennek a krikiták. Nem a hivatalos kritikusokra gondolok, inkább az interneten megjelenő vagy szóban elmondott véleményekre. Én mindenestre szeretem ezt a dolgot, a saját gyerekemnek tekintem. Jóval több részem van benne, mint a Borz-lemezek készítésében volt. Nemcsak a dalokban, hanem akár a keverésben vagy a borító kitalálásában  is.

Milyen a kapcsolatod Lovasi Andrással és a többi volt Borz-taggal?

Teljesen átlagos. Nincs semmi gond, bármennyire is szeretnék sokan… Dióssy Ákossal szoktam beszélni telefonon, bár ő is nagyon elfoglalt. Nemrég Lovasival is találkoztam, de nem járunk össze, mindenki éli a maga életétét, szanaszéjjel vagyunk.

Elképzelhetőnek tartod, hogy Lovasi zenekarával, a Kiscsillaggal együtt lépjetek föl?

Nem tartanám szerencsésnek. Nem a rivalizálás miatt, de két különböző zenei világ, és csak fölösleges pletykák indulnának el, hogy miért lépünk föl egy színpadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik