Poszt ITT

Bárdos András: “Rengeteget röhögtem az elmúlt évtizedekben!”

A show-biznisz világába enged szatirikus betekintést Bárdos András új könyve, a Show. Az íróvá lett tévés kollégái mellett saját magát is megvicceli ebben az egyszerre szórakoztató és dokumentumértékű könyvben.


Fotó: MTI

Miért döntött úgy, hogy könyvet ír arról a világról, amelyben hosszú éveken át dolgozott?

25 évet töltöttem el a magyar show-bizniszben, sok mindent láttam: nagy barátságokat és nagy csalódásokat, sikereket és a sikerektől megrészegült embereket, hatalmas vagyonokat, nagy bukásokat, csalódást, korrupciót, mindent. Igyekszem elmondani, amit láttam, igyekszem bemutatni ezt a világot. Az a tapasztalatom, ha mesélek, mindenki csodálkozik és azt mondja: minden, amit a show-bizniszről hittem – igaz!

Ez alapján azt gondolhatnánk riportkönyvről van szó.

Pedig nem az. Regény. Egy történet, melynek főszereplője egy show-man, egy humorista. Egy szomorú bohóc, aki örökös migrénnel küzd, és akinek emberi kapcsolatai enyhén szólva ellentmondásosak. A szereplők egy része kitalált, másik része valóságos. Közülük sokan a saját nevükön szerepelnek.

Nem tart perektől?

Kicsit. De csak kicsit. Ez egy regény. Vannak benne valóságos elemek, de végülis, mégiscsak regény. Vicc? Ki sértődik meg a viccen?

Sebestyén Balázs sem fog? Van benne egy jelenet, egy újság megválasztja az ország legjobb pasiját, és minden díjat Balázs nyer. Végülis kifigurázza…

Miért figuráznám? Tud hozzá fogható pasit?

Lesújtó a véleménye a világról, amelyben élt?

Inkább mulattatott mindig, mert nagyon színes és szórakoztató. Bizony, a show, a média világa ilyen. Félbűnöző pénzemberek és kulturált kapitalisták, pöffeszkedő menedzserek és sikeres vezetők, reszkető beosztottak és persze sok-sok tehetséges ember.

Valóban ennyire korrupt a média világa?

A média a világon mindenhol alkalmas a pénzek tisztára mosására. Állami pénzek kifolyatására és sok hasonlóra. Mert ki mondja meg, hogy egy műsor költsége háromszáz- vagy négyszázmillió forint? Hogy egy kamera bérlése húszezer vagy huszonötezer naponta. És sorban álnak a barátok, az üzletfelek, olykor a politika. Én is ebben a világban éltem, láttam eleget, még ha nem is mindent közvetlen közelről.

A főszereplő show-jából több részlet is van a könyvben, egyáltalán, az egész inkább vicces, mintsem haragos. Szereti a médiát, még mindig.

Remélem, hogy vicces. Én annak láttam és látom ma is. Őszintén szólva rengeteget röhögtem az elmúlt évtizedekben. Sok mulatságos helyzetet láttam, és sok gonosz embert láttam elbukni, ami, elnézést a cinizmusért, szintén muris tud lenni.

Többen felismerni vélik a történetben többször feltűnő komikust…

Na, és ki az? Ugye, nem írja le. Én sem írtam.

A főszereplő Fábry Sándor?

Miért pont őt említi? Több emberből gyúrtam össze.

A történetben feltűnik Bárdos András is, mégpedig nem túl vonzó szereplőként… Ennyire rossz véleménnyel van magáról?

Ez is csak vicc. Reméltem, ha magamat is kinevetem, a többiek, akiket szintén kinevetek, nem fognak annyira haragudni. Tudja, semmi sem olyan mulatságos, mint a képmutatás. És ez egy rendkívül képmutató világ…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik