Poszt ITT

Leépíteni lehet, tisztogatni nem

Az Európai Újságíró Szövetség társelnöke, Marc Gruber bírálja az újabb elbocsátásokat a közmédiában.

Mi a véleménye arról, hogy ismét több mint 400 embertől megválnak a magyar közmédiában?

Két aspektusa van a dolognak, az egyik általános. Európa több országában is leépítések folynak a közmédiában, a BBC-től például 2000 embert küldenek el. Franciaországban és Közép-Európa több országában is lesznek elbocsátások az állami televízióban és rádióban. Ugyanakkor figyelembe kell venni a speciális magyar helyzetet. Egyrészt azt, hogy egy konglomerátumba vonták össze a két közszolgálati televíziót (MTV és Duna), a rádiót és az állami hírügynökséget (MTI), másrészt viszont azt is, hogy Magyarországon nem világosak a leépítés kritériumai. Nincs válasz arra, hogy milyen alapon döntöttek.

Mi lenne ön szerint a helyes megoldás?

Fejleszteni kellene a programokat az elbocsátások helyett. Nem lehet minőségi műsorokat előállítani, ha elküldik azokat, akik ilyeneket tudnának készíteni. Elgondolkodtató, hogy mindössze 8 százalékos az MTV átlagos nézettsége. A vezetőknek be kellene látniuk, hogy a nézők elvesztették a bizalmukat a köztévé iránt. Nem az elbocsátásokkal jön vissza bizalom. Ezt csak pártatlan és színvonalas műsorokkal lehetne visszaszerezni. Téves az a felfogás, hogy a közszolgálati tévének versenyeznie kell a kereskedelmiekkel. Más a feladatuk, mást kell csinálniuk. Rossznak tartom, hogy az információs és közéleti műsorok helyett a szórakoztatás felé mozdulnak el.

Ezt elmondták két héttel ezelőtti budapesti látogatásukon?

Igen, konzultáltunk újságírókkal és találkoztunk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetőivel is.

A magyar közmédiát negatív példaként emlegetik az Európai Újságíró Szövetségben?

Igen, főként amiatt, hogy a médiatörvény az egész médiát egy olyan szervezet gyámsága alá helyezte, amely politikailag nem független. Rossznak tartjuk, hogy a kizárólag a kormánypárt által delegált tagokból álló médiafelügyeleti szerv jogosultsága igen széles, például súlyos büntetéseket szabhat ki. Ez túlzott óvatosságra inti az újságírókat, vagyis öncenzúrát okozhat a médiában. Sajnos nemcsak Magyarországon, hanem a térség több országában, például Romániában és Macedóniában is negatív tapasztalataink vannak arról, hogy a közmédia függetlenül működhet-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik