Poszt ITT

Ön szerint mi lesz az SZDSZ jövője?

Összevont ügyvivő testületi és frakcióülést tart kedden a Szabad Demokraták Szövetsége. Az lésen azonban sem Fodor Gábor, sem Szent-Iványi istván, sem pedig John Emese nem vesz részt. Szakértők szerint ha nem oldódik meg a konfliktus, az pártszakadáshoz is vezethet.

A napirendre elsősorban az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatos kérdések kerültek, ám szó lesz a párt tavaly tavaszi elnökválasztását kísérő botrányok, illetve egy esetleges előrehozott tisztújító küldöttgyűlés összehívásának kérdései is. Kóka János kijelentette: szorgazmazni fogja a tisztújító összehívását.

Az ügyvivői testületi tagságáról pénteken lemondott John Emese és Szent-Iványi István távolmaradását pénteki elhatározásával indokolta, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter pedig más, korábban egyeztetett elfoglaltságai miatt nem tud részt venni az ülésen. Fodor Gábor, valamint Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István pénteken felfüggesztette tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert szerintük a tavalyi elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán az üt nem hozta meg a szükséges politikai döntést. Kóka János viszont közölte: azok lemondását várja, akik részt vettek a csalásban.

A Jüttner-bizottság kiderítette, hogy négy borsodi küldött helyett illetéktelenül szavaztak. Ezen kívül két újabb gyanús esetre is fény derült a múlt héten.

Egyelőre csak vesztese van az SZDSZ-ben a pártelnök választási botránynak. Ha nem zárják le a párt rivalizáló vezetői a konfrontációt, a párt végleg elgyengülhet – véli Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a tét nagy: a küldöttgyűlés vesztesének alighanem távoznia kell majd a pártból. Az egyelőre népszerű Fodor veresége esetén azonban a különválás és új párt alapítása sem zárható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik