Poszt ITT

Nem tünthetnek a gazdák traktorokkal

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) még kedden közölte, hogy november 2-ától november 20-áig demonstrálna a Kossuth téren, valamint a pesti alsó rakpart egy szakaszán. Az előzetes tervek szerint a gazdák mintegy ezer járművel tüntettek volna.

Elsőször csütörtökön lehetetlenítették el a gazdák tervezett tüntetését, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis úgy szigorította a közterület-használatról szóló rendeletet, hogy ezután engedély kell Budapest közigazgatási határain belül bármilyen közúti jármű parkolásnak nem minősülő, egyéb célú elhelyezéséhez. Azaz traktorral mostantól nem lehet demonstrálni Budapesten. Pénteken dél körül egyébként már ki is helyezték a „traktor parkolását tiltó” KRESZ-táblákat a fővárosban.

Csütörtök délután még Demszky Gábor tett egy utolsó kísérletet, hogy a gazdák ne traktorokkal tüntessenek a fővárosban. A főpolgármester levélben kérte a gazdákat, hogy ne jöjjenek traktorral, ne bénítsák meg a főváros életét, és ne tegyék tönkre a felújított utakat.

Pénteken viszont kiderült, a gazdák sem traktorral sem anélkül nem demonstrálhatnak a Kossuth téren, mert az még mindig műveleti területnek minősül. Ezért a rendőrség hatáskör hiányára hivatkozva elutasította a gazdák területfoglalási kérelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik