Poszt ITT

Ön szerint meddig tartanak a Fidesz tüntetései?

A Fidesz péntek délután négy órára nagygyűlést szervezett a Kossuth térre, tiltakozásul az ellen, hogy a kormány a jobboldali párt által adott 72 órás határidő ellenére sem mondatta le miniszterelnökét.

Orbán Viktor azt ígérte, addig demonstrálnak, míg el nem érik céljukat, azaz le nem mond a kormány. A FigyelőNetnek korábban nyilatkozó szakértők szerint azonban egyetlen tüntetés sem tarthat örökké, egy-két héten belül általában kifulladnak. Jól mutatja ezt mind a Kossuth téri, mind a vidéki tüntetések: a kezdeti lelkesedés – amikor több ezren vonultak az utcákra – lecsengésével van, ahol kevesebb, mint ötven tiltakozó demonstrál már csak esténként.

Bár sokan elítélik a Fideszt, hogy „az utcára viszi az embereket”, a FigyelőNet által korábban megkérdezett szakértők szerint a Fidesz logikusan járt el, mivel nem maradt más lehetősége. Annyi azonban bizonyos, hogy az elhúzódó tüntetéssorozat még nagyobb feszültségekhez vezethet. „Mivel Orbán Viktor is pont a Kossuth térre szervez demonstrációt, mindenképpen erősíteni fogja a tüntetések hatását. Ráadásul október 23-a is közeledik, amely szintén növelni fogja a feszültséget” – mondta Fricz Tamás a héten lapunknak. Arra a kérdésre, hogy meddig lehet fenntartani a tüntetéshullámot, a politológus pesszimistán válaszolt. „Nem lehet pontosan megjósolni. Január egytől újabb megszorítások jönnek, súlyos morális válság van, az emberek nem fogják elfogadni, hogy nincs válasz. Én tartós, fokozódó belpolitikai feszültségre számítok, amely polgári engedetlenségbe, útlezárásokba, sztrájkokba torkollhat” – mondta a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik